Cursul a incheiat sedinta de joi la 4,3470 - 4,3500 lei/euro, intr-o piata in care cotatiile au variat inca de la deschidere aproape de nivelul de 4,35 lei/euro, ca urmare a cererii comerciale de euro si fara a fi influentate de decizia BNR de reducere a ratei dobanzii de politica monetara.
Primele tranzactii au fost realizate la 4,3470 - 4,3500 lei/euro, usor peste nivelurile de la finalul sedintei precedente, de 4,3465 - 4,3480 lei/euro, scrie Mediafax.

In prima ora, cursul a coborat pana la un minim al zilei de 4,3455 - 4,3470 lei/euro, insa apoi, unele ordine de cumparare de euro au dus cotatiile aproape de 4,35 lei/euro. Punctul maxim de crestere al cotatiilor a fost atins in jurul orei 15:00, cand euro era cotat la 4,3520 lei.
Ulterior, cotatiile au revenit incet la nivelurile de la deschiderea zilei, iar volumele de valuta tranzactionata au fost foarte reduse.

Potrivit dealerilor, in piata au fost plasate mai multe ordine de cumparare de euro, cel mai probabil in numele unor companii, care cumpara euro pentru a trimite companiilor mama din strainatate profitul inregistrat anul trecut.

Cursul nu a fost influentat de decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a reduce dobanda de politica monetara de la 5,75% la 5,5% pe an, intrucat o astfel de masura era anticipata de jucatori si analisti.

De la inceputul anului, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, prima taiere de 0,25 puncte fiind aplicata din 6 ianuarie, ceea ce arata o ingrijorare mai mare a bancii centrale in ceea ce priveste perspectivele unei recesiuni economice decat in privinta ratei inflatiei. In acelasi timp, BNR se pare ca mizeaza pe o politica monetara relaxata pe termen lung din partea Bancii Centrale Europene, ceea ce va face ca diferentialul de dobanda sa ramana suficient de larg pentru a nu pune presiune pe cursul de schimb.

Cursul de referinta anuntat joi de BNR a crescut usor, cu 0,23 bani, la 4,3470 lei/euro.

Pe de alta parte, leul s-a intarit in raport cu dolarul si francul elvetian. Referinta pentru dolar a coborat cu 0,49 bani, la 3,3053 lei/dolar, iar pentru franc a scazut cu 0,11 bani, la 3,6061 lei/franc.

La finalul sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul se depreciau cu 0,1% si, respectiv, cu 0,4% in raport cu euro.

Dobanzile afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele cu scadenta la o zi au scazut usor, la 3,2% - 3,7%, dupa ce miercuri au fost de 3,54% - 4,04%. Totodata, randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au coborat de la 3,72% - 4,22%, la 3,48% - 3,98%.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri