Riscul unei noi recesiuni globale si a unei alte crize bancare este ridicat, relevan un nou sondaj care identifica cele mai mari amenintari pentru industria financiara globala.
Riscul macroeconomic se afla pe primul loc intre 30 de amenintari posibile pentru sectorul bancar, arata raportul anual al CSFI Banking Banana Skins, produs in asociere cu PwC.

Sondajul se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autoritatilor de reglementare si analisti din 58 de tari.
Studiul arata ca nivelul de ingrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cel mai inalt nivel de la inceperea acestor studii in urma cu 13 ani. Multi respondenti preconizeaza un nou val de falimente bancare si nationalizari.

Principala cauza a acestei ingrijorari o reprezinta criza din zona euro, care ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a mai multor tari. Socul unui colaps al Zonei Euro ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni. Bancherii din tari precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au asezat criza din zona euro pe primul loc intre ingrijorarile lor.

Prima consecinta a unei prabusiri a Zonei Euro ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul 2 de catre bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criza de finantare, bancile avand accesul blocat la lichiditati si capital (riscurile 3 si 4).

Pentru a completa acest tablou, cresterea ingerintelor politice (nr. 5) si inasprirea cadrului de reglementare (nr. 6) sunt alte riscuri majore identificate de catre respondenti. Desi initiativele de reglementare sunt menite sa puna capat crizelor bancare, acestea reprezinta de asemenea un cost aditional si deturneaza bancile de la obiectivele lor, ingreunandu-le misiunea de a asigura finantarea economiei.
Ingrijorarea cu privire la capacitatea bancilor de a gasi o cale de iesire din criza este de asemenea ridicata: slabiciunile in guvernanta corporativa (9) si riscul de management (10) sunt prezente intre primele 10 riscuri percepute la nivel global. Un risc in crestere este cel legat de continuitatea afacerilor (pe locul 12 fata de pozitia 21 in editia precedenta), risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravietui unui esec major al unei institutii financiare.

„Imaginea care rezulta din acest sondaj este destul de intunecata”, a declarat David Lascelles, editorul studiului. „Acesta reliefeaza un sistem bancar fragil, amenintat de multiple riscuri si incertitudini”.

„Bancile sunt preocupate de amenintarile puse de actuala criza din zona euro, de riscul unui nou credit crunch si de incertitudinile legate de schimbarile cadrului de reglementare”, a precizat Vasile Iuga (foto), Country Managing Partner, PwC Romania.

In actualul context, foarte multe banci vor avea probleme in a genera venituri adecvate din toate segmentele in care activeaza. „Bancile vor fi nevoite sa-si refaca modelul de afaceri, iar noi reduceri de personal in sectorul financiar par inevitabile, pe masura ce bancile vor cauta sa-si reduca cheltuielile”, a declarat Dan Iancu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, Liderul Grupului de Servicii pentru Sectorul Financiar, PwC Romania.
.Pentru prima data, sondajul Banana Skins a indicat faptul ca perspectiva asupra riscurilor este mai buna in economiile emergente decat in statele dezvoltate. Respondentii din America Latina, Africa, Asia si Orientul Indepartat sunt mai increzatori in perspectivele pietelor lor decat cei din America de Nord si Europa, ca urmare a ritmurilor mai ridicate de crestere, cu toate ca si statele emergente se vad vulnerabile la socurile financiare globale. Cu toate acestea, sondajul a aratat ca ingrijorarile asupra perspectivelor Chinei sunt in crestere, pe masura ce cresterea economica incetineste, iar bancile trebuie sa faca fata unor presiuni in crestere.

Banking Banana Skins 2012 (clasamentul din 2010 intre paranteze)

1 Riscul macro.economic (4)
2 Riscul de credit (2)
3 Lichiditatea (5)
4 Disponibilitatea capitalului (6)
5 Ingerinta politica (1)
6 Reglementarea (3)
7 Profitabilitatea (-)
8 Instrumentele derivate (7)
9 Guvernanta corporativa (12)
10 Calitatea managementului riscului (8)
11 Pricing-ul riscului (9)
12 Continuitatea in afaceri (21)
13 Sistemele de back-office (24)
14 Schemele de remunerare ale managementului (16)
15 Managementul schimbarii (28)
16 Hedge fund-urile (19)
17 Ratele dobanzilor (14)
18 Dependenta ridicata de tehnologie (18)
19 Riscul valutar (11)
20 Practicile de afaceri (22)
21 Pietele de capital (10)
22 Pietele emergente (17)
23 Trader-i implicati in fraude (20)
24 Criminalitatea economica (27)
25 Sustenabilitatea (25)
26 Materiile prime (13)
27 Fraudele (15)
28 Resursele umane (-)
29 Dependenta de terti (-)
30 Sistemele de plata (26)


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri