In cazul aprobarii in plen, pragul de detinere la SIF-uri de 1% va include si actiunile concertate
Actionarii SIF-urilor beneficiaza de un nou proiect de lege, care vizeaza pragul de detinere.

Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a aprobat, miercuri, o propunere legislativa de modificare a OG nr. 41/2005, care vizeaza includerea actiunii concertate in pragul de detinere de unu la suta. Aceasta propunere limiteaza posibilitatea concentrarii acestor actiuni in posesia unui numar redus de investitori. La intalnire au participat reprezentanti ai BVB, Ansvm, CNVM, MFP si ai celor cinci societati de investitii.

Au existat doua propuneri - una care prevedea un prag de unu la suta fara includerea actiunii concertate, iar cealalta vizand un prag de unu la suta cu includerea actiunii concertate, propunere insusita si de catre reprezentantul Ministerului Finantelor Publice si care a avut castig de cauza, in urma dezbaterilor, obtinand numai voturi pentru, cu exceptia unei abtineri, cea a vicepresedintelui Comisiei, Gratiela Iordache. Aceasta si-a motivat abtinerea prin dorinta de a nu fi implicata intr-un conflict de interese de ordin moral si nu legal, datorat faptului ca este directorul Asociatiei Actionarilor din Romania unde membrii consiliului director sunt reprezentanti ai SIF-urilor. "In cazul de fata, interesul public il reprezinta protectia investitorilor, implicit a celor numiti cuponari, si dezvoltarea pietei de capital.
Decizia luata raspunde acestor doua deziderate", a precizat Gratiela Iordache, intr-un comunicat remis presei.

Potrivit legii pietei de capital, actiunea concertata se refera la cazul cand doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul, de exemplu, de a obtine o pozitie de control sau majoritara intr-o companie, prin cumpararea actiunilor companiei respective de pe piata secundara de capital.

Trei luni pentru intrare in legalitate

Pentru actionarii care depasesc aceasta limita, exista obligativitatea de a informa in termen de trei zile SIF-urile, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Bursa de Valori Bucuresti si sa vanda titlurile care depasesc pragul de 1%, in termen de 3 luni.

Reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare stabilesc ca persoanele care actioneaza in mod concertat sunt cele legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a realiza o politica comuna in legatura cu un emitent. Potrivit reglementarilor BVB, directorul general al BVB poate decide suspendarea transferurilor cu actiunile unui emitent, in vederea mentinerii unei piete ordonate, transparente si echitabile.

"Aceasta propunere este o masura foarte buna pentru realizarea unei mai mari lichiditati a SIF-urilor pe termen lung", ne-a declarat Gratiela Iordache. "Totodata este o masura menita sa protejeze investitorii mici, cei care nu isi pot permite cele 4-5 milioane de euro, cat reprezinta in acest moment o detinere de 1%", a adaugat Iordache. Potrivit comunicatului transmis CNVM urmeaza sa se stabileasca normele de aplicare ale acestui articol, propunerea urmand sa fie dezbatuta in plen probabil saptamana viitoare.

SIF-urile, suspendate la BVB

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au fost suspendate, joi, de la tranzactionarea la Bursa, dupa ce Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a adus, miercuri, un amendament la actul normativ care reglementeaza pragul de detinere la capitalul SIF, potrivit unui anunt al Bursei de Valori. Tranzactiile cu actiunile SIF vor fi reluate vineri. "Aceasta decizie va determina pe piata de capital o posibila scadere in urmatoarele zile", a apreciat Gratiela Iordache, "insa pe termen mediu si lung va duce la o fluidizare sporita".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri