Companiile din industria chimica tranzactionate la bursa au avut in ultimii ani o evolutie extrem de volatila, fapt care le incadreaza in categoria plasamentelor cu grad ridicat de risc pe termen scurt.
Cauzele care au determinat fluctuatii destul de ample de pret la companiile din industria chimica tranzactionate la bursa sint destul de diferite de la firma la firma, dar se pot identifica si elemente comune. De exemplu, scumpirile importante de pret la principalele doua materii prime utilizate in industria chimica: gazul natural si energia electrica.

Astfel, desi cele patru combinate chimice reprezentative pentru industria romaneasca de profil (Azomures Tg. Mures, Sinteza Oradea, Amonil Slobozia si Oltchim Rm. Vilcea) au statutul de consumator eligibil si isi pot negocia independent pretul pentru energie electrica si gaz metan, totusi scumpirile importante de pret din ultimii ani au avut impact asupra nivelului de profitabilitate si ca atare s-au reflectat (uneori mai puternic, alteori mai putin semnificativ) in cotatiile de tranzactionare de la bursa ale companiilor respective.

Fiecare dintre cele patru combinate are cel putin cite o particularitate care, in functie de conjunctura, determina variatii ale interesului investitorilor pe termen scurt pentru actiunile companiei si ca atare duce la scaderi sau cresteri ale pretului bursier al actiunilor.

Actiunile Oltchim urca sau scad dupa comunicate

Poate cazul Oltchim Rm. Vilcea este cel mai cunoscut pentru ca s-a manifestat recent. Este vorba despre litigiul dintre actionarii minoritari si stat ca actionar majoritar cu privire la corectitudinea ultimei majorari de capital facute de stat peste care se adauga intentia (neconcretizata pina acum printr-o strategie clara) de privatizare a combinatului. In functie de comunicatele oficiale care mai apar din cind in cind legat de aceste doua subiecte, cotatiile OLT urca sau scad cu procente importante.

Lichidarea PAS creste pretul actiunilor STZ

La Sinteza Oradea, factorul suplimentar care a indus emotie in piata si implicit volatilitate ridicata a cursului bursier a fost lichidarea PAS-ului (asociatia salariatilor care detinea practic cel mai mare pachet de actiuni). Recent, la aceasta s-a adaugat cumpararea de catre Jolidon a unei participatii semnificative (in jurul a 30% din capitalul social total).

In situatia Azomures Tg. Mures, o cauza care in trecut a dus la volatilitatea deosebita a pretului bursier al actiunilor a fost litigiul dintre patronat si sindicat pe marginea drepturilor (in principal salariale) ale lucratorilor. Presiunea negativa asupra cotatiilor AZO a culminat la un moment dat cu decizia (retractata ulterior) a actionarului majoritar de a inchide compania si de a o trece in conservare pe o perioada nedeterminata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri