Acordul Basel II, obligatoriu si in Romania din 2007, aduce doua vesti: una buna, alta proasta. In vreme ce deponentii vor avea siguranta ca bancile in care si-au depus banii nu pica, cei care vor credite vor fi trecuti prin mai multe filtre. In plus, cu cat riscul este mai mare, cu atat si creditul va fi mai costisitor.
Cei care aleg sa-si economiseasca banii in banci vor putea dormi linistiti de la 1 ianuarie 2007, cand se va introduce acordul Basel II, acord care urmareste o stabilitate a pietei financiare printr-un management mai eficient al riscului.

"Atunci cand va intra in vigoare acordul Basel II, deponentii vor putea sa doarma cu adevarat linistiti pentru ca isi vor depune economiile la institutii bancare cu principii riguroase, care respecta criteriile de performanta bancara, astfel incat nu sunt in pericol sa-si piarda banii. Va fi un plus de siguranta", a declarat prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, la seminarul "Managementul riscului in perspectiva Basel II", organizat de Finmedia.

Nelinistiti vor fi insa cei care vor sa ia un credit de la banca. Pentru ca, tot din 2007, acestia vor fi trecuti printr-o sita mult mai deasa decat pana acum.
"Cei care iau credite vor fi examinati dupa criterii mai riguroase. Nu vor exista restrictii neaparat, dar se va cere o suma de informatii mai detaliate privind starea acestora din punct de vedere financiar, relatii cu alte banci, o predictibilitate asupra veniturilor. Iar aceste lucruri vor permite selectarea si aplicarea ratelor dobanzii si ale tipului de credit, in functie de particularitatile fiecarui solicitant", a explicat Georgescu. Altfel spus, bancilor li se va cere mai multa prudenta in ceea ce priveste creditarea.
Bancile vor fi puse in situatia de a da credite mai putine sau de a mai veni cu bani din alte parti. Acordul Basel II stabileste, ca noutate, si un nivel minim de capital, in functie de riscul operational. In acelasi timp, metodologia de calcul este mai complexa si exista trei variante: standard, de baza si avansata. Prima abordare se bazeaza pe reglementari ale autoritatilor, iar urmatoarele doua se refera mai mult la proceduri si norme interne, dar avizate de autoritatea de supraveghere.

Bancile mici ar putea fi eliminate

Georgescu a mai spus ca doar 20% dintre banci vor sa aplice inca din 2006 prevederile acordului Basel II, acord ce va fi obligatoriu din momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
"Doar 20% dintre bancile romanesti ar fi de acord sa aplice inca de anul viitor criteriile de adecvare a capitalului stabilite prin acordul Basel II, iar din 2007 cea mai mare parte va opta pentru metodele primare de evaluare", a spus oficialul BNR.
Totodata, Georgescu a mai spus ca doar 1% dintre banci sunt dispuse sa aplice de la 1 ianuarie 2007 metoda avansata de evaluare a necesarului de capital.

Totodata, aplicarea acordului Basel II in domeniul bancar va reduce imprumuturile acordate bancilor de catre institutiile financiare internationale, pentru ca acestea vor fi eliberate in functie de ratingul acordat solicitantului.
In urma introducerii acordului in cauza, vor fi afectate mai ales bancile mici, care ar putea fi obligate de Banca centrala sa-si majoreze capitalul social. In caz contrar, acestea vor fi eliminate de pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri