Doua societati de asigurare cu actionari bancari au dificultati in acoperirea riscurilor de credite
Peste 70 la suta din piata de asigurari are probleme in acoperirea unora dintre riscurile asigurate, precum riscurile de credite sau RCA, este de parere Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). "Nu ma refer aici la marile societati de asigurare, filiale ale unor companii internationale renumite. Dar restul de peste 70 la suta din piata, din punctul de vedere al primelor de asigurari incasate, nu-si rezolva corespunzator problema cu reasigurarea. Si aici ma refer la societati mari, ca Asirom sau Astra. De fapt, majoritatea societatilor de asigurari, de pe la locul 4 - 5 in jos, au probleme cu reasigurarea pentru asigurarile de credite si garantii, asigurari de raspundere civila auto - care dupa unificarea RCA-Carte Verde vor fi si mai greu de reasigurat -, asigurarile pentru riscurile agricole sau cele pentru cutremur", ne-a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, care a adaugat insa ca, in prezent, nu exista pericolul ca societatile de asigurari sa nu mai poata plati despagubirile catre clientii lor.

Pentru tipurile mentionate de polite, cele mai multe dintre societatile de asigurari nu pot negocia individual contracte de reasigurare cu companiile internationale din domeniu, din cauza costurilor foarte ridicate. Presedintele CSA a pus accent pe categoria asigurarilor de credite si garantii, care a luat un avant puternic, in urma boom-ului cunoscut de creditele de consum. Astfel, in cazul in care beneficiarii de credite nu si le achita, cele care sunt bune de plata, intr-o prima faza, sunt societatile de asigurari.

Reprezentantul CSA a adaugat ca in prezent exista doua companii de asigurari in al caror portofoliu ponderea politelor de credite si garantii este ridicata si care au dificultati in reasigurarea acestui tip de riscuri. Desi seful CSA nu a dorit sa nominalizeze, din sursele noastre se pare ca ar fi vorba de societatile Asiban si Garanta. "De regula, bancile care sunt actionari in societati de asigurari imprima o anumita conduita in raport cu prima de asigurare, incercand sa practice prime mai reduse, pentru ca o prima mai mare ar creste costul creditului.

Recomandarea CSA este de a majora prima de asigurare, iar bancile sa incerce sa-si rentabilizeze activitatea pe alte segmente, nu neaparat pe seama asigurarii", a mai spus Crisan. El sustine ca, pentru cele doua societati vizate, CSA ar putea decide limitarea operatiunilor de incheiere a politelor de credite, dupa ce in prealabil li se va solicita un plan de reorganizare a acestui tip de activitate, fie prin achizitia unei reasigurari corespunzatoare, fie prin majorare de capital. "Contractul de reasigurare existent nu este de natura sa reduca raspunderea pe care o poarta cele doua societati pana la o limita care sa corespunda normelor prudentiale. Actionarii pot opta pentru majorare de capital si vor trebui sa renunte la dividende pentru a-si continua activitatea de asigurari de credite si garantii", a conchis Crisan.

Acesta are si solutii pentru ca societatile de asigurari sa-si rezolve, in general, problemele in acoperirea riscurilor. Astfel, companiile de asigurari romanesti ar putea infiinta o societate de reasigurare cu un capital de 5-10 milioane de euro, care ar putea negocia cu reasiguratorii externi contracte mai avantajoase decat o poate face fiecare companie de asigurari in parte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri