Desi achitarea integrala a asigurarii CASCO atrage reduceri din partea asiguratorilor, ar fi mai eficient sa platim mai multe rate
Daca nu ati apucat sa platiti asigurarea CASCO pentru anul 2005, avem cateva vesti bune: puteti salva ceva din banii pe care altfel i-ati fi alocat in acest scop. Nu trebuie decat sa ne urmati sfatul: platiti-o in patru rate si fiti atenti la cursul de schimb.

In general, daca platiti toata asigurarea o singura data, beneficiati de o reducere de 5-10% din valoarea acesteia, oferita de companiile de asigurari. Nu aceasta este insa calea pe care va sfatuim sa o urmati.

Se stie ca preturile automobilelor, fie ele din import sau produse pe plan local, sunt afisate in euro.

Cum si asigurarea CASCO este exprimata tot in euro (in general este data ca procent, 4-6% din valoarea DDP - cu toate taxele incluse - a masinii) si platibila in lei la cursul zilei, rezulta ca daca am "specula" evolutia cursului de schimb am putea obtine un castig poate chiar mai consistent decat cel oferit de reducerea asiguratorilor.

Acum, un euro se schimba contra a 36.200-36.300 lei, valoare ce se situeaza cu 700-800 lei peste 35.500 lei, nivel mediu probabil pentru 2005.

Cum insa prognozele specialistilor indica pentru acest an si valori la un moment dat de 32.000-33.000 lei (iar dupa unii analisti chiar de 30.000 lei), inseamna ca cel putin pentru una din rate am putea obtine un curs de schimb extrem de avantajos, cu 10-20% mai mic decat cel din prezent.

In aceste conditii, este de ajuns ca pentru doua rate sa "prindem" un astfel de nivel avantajos al cursului de schimb pentru a egala reducerea oferita de asigurator.

La trei rate iesim cu siguranta in castig.

Daca insa vom investi banii, pe care altfel i-am fi dat asiguratorului de la inceput, intr-un fond mutual, intr-un depozit bancar sau in certificate de depozit cu rate fixe (pe termene de 3, 6 si 9 luni), ne-am majora castigurile, astfel ca am putea sa depasim usor reducerea oferita de companiile de asigurari (dobanzile si randamentele la astfel de plasamente sunt de 8-12% pe an, iar pentru fonduri mutuale chiar mai mult).

E drept ca o astfel de solutie implica o oarecare bataie de cap pentru cel care o aplica (urmarirea pietei valutare si a randamentelor oferite de diferite produse monetare), dar comparativ cu ceea ce ne ofera societatile de asigurari, castigul ar fi de 2-3 ori mai mare (echivalentul unei reduceri de 20-30%).

Desi ceva mai sus va sfatuiam ca cel mai bine este sa platiti asigurarea in patru rate, profitand de evolutia descendenta a monedei europene in raport cu euro, trebuie sa spunem ca exista si un caz in care plata integrala a asigurarii CASCO se justifica: daca raportul de schimb leu-euro ajunge la un nivel de 30.000-32.000 lei in prima parte a acestui an (in lunile martie sau aprilie, de exemplu), atunci nu ar trebui sa declinam oferta asiguratorilor.

Daca insa un astfel de nivel al cursului de schimb va fi inregistrat doar catre sfarsitul anului, ar trebui sa avem in vedere ca strategia platii in mai multe rate devine din nou actuala: leul putand sa se intareasca si in anul 2006 (sau cel putin in prima parte a primului semestru).

SFAT

Evolutia ascendenta a leului fata de euro si dolar ar trebui avuta in vedere de toti cei care au de achitat rate de credit sau leasing, valori reziduale sau avansuri. Un raport de schimb favorabil le poate lasa in buzunar sume ce pornesc de la cateva zeci de euro (calculate in echivalent lei) si ajung la cateva sute sau chiar mii de euro, in functie de valoarea masinii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri