Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca Banca Nationala a Romaniei foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate in zona euro sa aiba durata scurta si intensitate minima asupra leului, dovada ca miercuri, 23 mai, fata de ziua precedenta, moneda nationala s-a depreciat mai incet decat monedele din regiune.
Declaratia lui Vasilescu vine in contextul in care cursul de schimb a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, in crestere cu 0,3% comparativ cu nivelul anuntat in sedinta precedenta.

„Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzata, ca si in zilele de 8-16 mai, in principal de vestile rele venite din zona euro. In intreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Daca piata valutara, incepand din 17 mai pana in 21 mai, parea sa-i imprime leului o noua tendinta, de apreciere in raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influenta unor informatii daca nu linistitoare cel putin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni insa bursa stirilor si-a schimbat trendul si pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri”, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Acesta a aratat ca fata de 8 mai deprecierea leului a fost tot minima - cu numai 1,26%, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% si coroana ceha cu 1,85%.

„Ziua de 23 mai a fost agitata pe toate pietele lumii. Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, facute pentru Wall Street Journal si pentru CNBC - care opina ca „in cazul iesirii Greciei din Zona Euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro”, au facut noi valuri. Socul s-a resimtit instantaneu. Euro s-a depreciat fata de dolar. In regiunea noastra, leul a sarit peste pragul de 4,45 iar zlotul, forintul si coroana s-au depreciat si mai mult”, a adaugat Vasilescu.

Oficialul BNR a mentionat ca desi fostul prim-ministru grec a introdus multi de daca, subliniind ca totusi scenariul divortului Greciei de euro „este putin probabil sa se materializeze”, undele socului produs s-au derulat repede si pe spatii largi.

Citeste si Un nou maxim istoric pentru curs! Economistii spun ca deprecierea leului va continua

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri