Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la finele lunii aprilie la 5 miliarde lei (1,14 miliarde euro), respectiv 0,83% din PIB, fata de un deficit realizat in perioada similara a anului precedent de 4,4 miliarde lei (0,75% din PIB).
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 62 miliarde lei, au fost cu 7,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat o crestere cu 10,1%, evolutii favorabile inregistrandu-se la taxa pe valoarea adaugata (+5,8%), accize (+5,0%), impozit pe venit (+17,5%).

Contributiile de asigurari au fost de 17 miliarde lei, in urcare cu 7,3% fata de perioada ianuarie-aprilie 2011.

La nivelul administratiilor locale s-au raportat cresteri comparativ cu anul precedent in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,3%), precum si la veniturile nefiscale (+19,1%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice s-au majorat cu 30,2%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 67,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 7,9% fata de anul precedent, si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Avansul s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 65,8% mai mari fata de anul 2011, dobanzi cu 44% si cheltuieli de capital cu 31,4%.

Totodata, au crescut cheltuielile cu bunuri si servicii din fondul national de sanatate (+6,6%), ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente, precum si la administratiile locale (+17,3%) ca urmare a transformarii unor spitale in camine de batrani conform HG 212/2011.

Cheltuielile de personal au urcat cu 0,9%, intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,7 miliarde lei, fiind cu 36,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri