Sectorul bancar a ajuns sa detina 25% din capitalizarea BVB, avansand mai rapid decat alte domenii
Domeniul bancar este in acest moment unul dintre cele mai bine vazute din intreaga economie. Asta se vede cel mai bine daca ne uitam la obligatiunile corporative ale bancilor, care au dobanzi mai mici chiar si decat cele ale municipalitatilor. Asadar, o siguranta extrem de mare data de institutiile bancare.

Siguranta care se transmite si la Bursa, unde cele trei banci listate sunt printre preferatele celor care vor sa isi creeze un portofoliu mai putin riscant. De altfel, preferinta investitorilor pentru titlurile bancilor, combinata cu prezenta mai slaba a acestora la BVB, este vazuta de Andreea Ciobanu, responsabil cu departamentul de analiza la Intercapital Invest, ca unul dintre motivele pentru care anul trecut a adus o crestere foarte mare a preturilor. Putem vorbi de o crestere a capitalizarii pentru cei trei emitenti, pe parcursul anului 2005, cu aproape 90%, superioara aprecierii indicilor BET si BET-C. In acest moment, capitalizarea totala a sectorului bancar la bursa este de 16,204 miliarde de lei si reprezinta circa 25% din capitalizarea bursiera, explica ea.

Rezultatele financiare ale bancilor cotate la Bursa au cunoscut si ele un avant in anul 2005, in conditiile in care gradul de bancarizare este in crestere, nivelul veniturilor romanilor, de asemenea, iar consumul este la mare cinste, in ciuda restrictiilor impuse de Banca Nationala. Profiturile bancilor au continuat sa urce si in anul 2005, iar acest lucru este foarte important in momentul de fata, cand ne aflam aproape de datele de inregistrare pentru primirea de dividende sau pentru participarea la majorari de capital pe baza profitului pe anul trecut. Toti cei trei emitenti din zona bancara ofera actionarilor posibilitatea de a participa la impartirea profitului, fie prin intermediul dividendelor, in cazul BRD, fie prin intermediul actiunilor gratuite, in cazul Bancii Transilvania si al Bancii Comerciale Carpatica.

BRD ofera actionarilor un dividend de 0,3089 lei pe actiune, in conditiile in care pretul unei actiuni este in acest moment 17,3 lei. Asadar, un randament de doar 1,78% din dividende pentru un investitor care intentioneaza sa cumpere in acest moment actiuni BRD. Doar 37% din profit va fi distribuit sub forma de dividende, spune Andreea Ciobanu. Explicatia pentru rata mica de distributie a dividendelor consta in intentia bancii de a spori baza capitalului de rang II, ceea ce va duce la o acoperire mai buna a riscurilor si la cresterea ratingului bancii, pentru perioada urmatoare, existand insa cateva incertitudini referitoare la politica monetara adoptata, completeaza ea.

Banca Transilvania va avea o majorare de capital in doua etape, cu 51% prin acordarea de actiuni gratuite din rezervele constituite din profit, si cu 10% prin subscriere in numerar la pretul de 0,35 lei pe actiune. Cotatia actiunilor TLV este, in acest moment, de 1,45 lei. Randamentul pe care il vor obtine cei care cumpara acum actiuni TLV depinde, in acest caz, de pretul la care se vor stabiliza actiunile dupa majorarea de capital. Majorarea de capital realizata anul trecut de Banca Transilvania a adus actionarilor, in final, profit. Banca Carpatica, cu cea mai mica rata de crestere a profitului dintre toate cele trei, va distribui actiuni gratuite si isi va mari astfel capitalul social cu 12,05%.

Multiplicatorul profitului - PER - evidentiaza superioritatea BRD, cu un indicator mult mai bun decat al celorlalte doua banci, aflate pe pozitii apropiate, spune Andrei Anghel, analist la Confident Invest. Diferenta ar putea fi justificata doar prin asteptarile investitorilor, legate de o crestere mai accentuata in cazul celor doua banci mai mici. Intrebarea este daca sunt justificate sau nu aceste asteptari. In cazul Bancii Carpatica, analistul e de parere ca nu se justifica astfel de asteptari, avand in vedere ca BRD are si un pret mai mic, raportat la profit, si o rata de crestere superioara. In cel mai fericit caz, putem admite doar ca BCC se tranzactioneaza la un pret corect, iar BRD este subevaluata, afirma el.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23642&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri