Datele Bancii Nationale arata ca aproape jumatate din totalul finantarilor bancare sunt concentrate in Capitala si patru judete mari
Domeniul financiar-bancar este, in Romania, in plina expansiune. In ciuda veniturilor mici ale populatiei si a masurilor luate de Banca Nationala pentru reducerea consumului, bancile continua sa raporteze profituri semnificative. Un studiu recent al Erste Bank arata ca Romania se afla pe drumul cel bun in ceea ce priveste evolutia intermedierii financiare.

Gradul inca redus de bancarizare recomanda Romania ca o tara cu un potential semnificativ pentru grupurile bancare.

Cu toate acestea, statisticile Bancii Centrale arata ca mai exista inca multe zone unde bancile nu au patruns decat la un nivel foarte scazut.
Mai mult de atat, patru judete plus Capitala concentreaza aproape jumatate din totalul creditelor acordate populatiei si agentilor comerciali.

Patru judete si Capitala, 47% din totalul creditelor

Datele publicate de BNR arata ca in Romania s-au acordat, la nivelul lunii martie, credite de aproximativ 65 miliarde RON. Dintre acestea, mai mult de 31 de miliarde au mers catre Bucuresti (9,784 miliarde), Cluj, Constanta, Brasov si Bihor. Daca prezenta primelor patru in top se justifica prin numarul mare al locuitorilor si nivelul afacerilor care se deruleaza pe teritoriul lor, judetul Bihor pare o prezenta mai putin fireasca daca tinem cont de faptul ca aceasta regiune traia dintr-o industrie aflata in declin, mineritul. In privinta structurii creditelor lucrurile nu difera prea mult.

Astfel, in cazul creditelor de consum clasamentul sufera o singura modificare in locul judetului Bihor situandu-se Iasiul, cu 574 de milioane de RON finantari acordate de banci. Bucurestenii sunt si cei mai economi, nivelul total al depozitelor fiind in Capitala de circa 11 miliarde RON, adica exact 30% din totalul depozitelor. In topul "economilor" Capitala este urmata de Constanta, Dolj, Brasov si Timis, cele cinci depasind de aceasta data jumatate din suma totala a depozitelor la termen.

Jumatate dintre carduri in doar cinci judete


In Romania sunt active 7.800.000 de carduri. Dintre acestea, aproximativ 3.900.000 sunt distribuite in cinci judete. Bucurestiul este iar primul, cu 2 milioane de carduri, urmat de Prahova, Sibiu, Timis si Suceava. Desi utilizarea acestui produs va deveni in curand un fapt inevitabil (majoritatea companiilor preferand sa-si remunereze angajatii prin intermediul acestui sistem) exista inca localitati unde cardurile sunt practic un tabu. Exceptand zonele rurale, unde nivelul de utilizare este aproape de zero, ultimele cinci judete din clasament nu aduna nici macar cat Suceava. Astfel, in Tulcea au fost emise doar 61 de mii de carduri, in Salaj 63 de mii, iar in Mehedinti 76.000.

La Dunare nu se poarta bancile


In privinta creditelor, Giurgiu, Tulcea si Caras-Severin sunt codase. In cele trei judete dunarene s-au acordat credite totale de numai 1.134.139 RON, sub nivelul oricarui judet din primele cinci. In cazul depozitelor lucrurile stau si mai prost, economiile locuitorilor dintre cele trei judete situandu-se la aproximativ 20% din nivelul Capitalei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri