Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat reducerea dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5%. Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei. Primii care castiga de pe urma politicii monetare a BNR de scadere a dobanzilor la lei sunt cei care s-au imprumutat in moneda nationala la o dobanda variabila si cei care au investit in instrumente de economisire cu dobanda fixa.

Debitorii se asteapta sa plateasca mai putin pentru banii imprumutati, iar cei care au economisit stau linistiti la adapostul dobanzii fixe. "Evolutiile din ultimele luni, ca si cele de perspectiva ale factorilor cererii agregate si ale elementelor de cost ale ofertei releva mentinerea riscurilor unor presiuni inflationiste, ceea ce determina pastrarea conduitei prudente a politicii monetare necesare atingerii obiectivelor de inflatie", se arata intr-un comunicat al BNR. Desi proiectia pe termen scurt a ratei inflatiei "a fost reconfigurata", BNR continua pregatirile pentru trecerea la tintirea directa a inflatiei.

Bancile comerciale au inceput sa scada dobanzile pasive si active la lei, semn ca dezinflatia continua si ca mesajul bancii centrale a fost receptionat foarte clar: dobanzile trebuie sa scada, pana in aprilie, cat mai jos posibil pentru a face fata eventualelor intrari de capital cu potential speculativ asteptate dupa liberalizarea contului de capital. Pentru cei care doresc sa economiseasca, singura sansa de a obtine randamente mai bune este diversificarea portofoliului de investitii.

Politica monetara echilibrata si prudenta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) are in vedere compensarea relaxarii pe partea de dobanzi cu alte instrumente si parghii pe care le are la indemana. BNR a anuntat, ieri, o noua scadere a dobanzii de interventie. "Accelerarea din ultimele luni a dezinflatiei a permis Consiliului de Administratie al BNR sa decida reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5%. Astfel, in ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte procentuale a ratei inflatiei", se arata intr-un comunicat al BNR. Ieftinirea banilor si cresterea increderii in moneda nationala ar trebui sa fie un semnal pozitiv pentru toata lumea. Teoretic, intreprinzatorii ar putea mai lesne sa-si dezvolte afacerile, iar cei care s-au indatorat la dobanzi variabile ar trebui sa resimta favorabil aceasta scadere a dobanzilor prin diminuarea efortului financiar. Practic, relaxarea politicii monetare are loc numai pe anumite segmente.

Scade costul lichiditatilor pe termen foarte scurt

Pentru a obtine lichiditate pe termen foarte scurt, bancile pot apela la facilitatea de creditare (credit lombard) acordata de Banca Nationala a Romaniei. Perioada de acordare a creditului lombard este overnight, iar nivelul ratei dobanzii pentru creditul lombard este stabilit de catre Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, in conformitate cu obiectivele de politica monetara si reprezinta, de regula, nivelul maxim al ratei dobanzii practicate in sistemul bancar. "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat repozitionarea nivelului ratei dobanzii la facilitatea de creditare (rata lombard) prin reducerea acesteia de la 30 la 25%, precum si mentinerea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de 5%", se arata in acelasi comunicat.

Dar, pentru a nu incuraja un sprint pe partea de creditare, banca centrala a redus de la 6% la 4% nivelul ratei dobanzii bonificate la rezervele minime obligatorii in lei constituite de institutiile de credit, metoda de temperare a apetitului bancilor de a acorda credite. Pentru a indulci nitel suferinta bancilor comerciale obligate sa-si constituie rezerve, acest anunt este completat de scaderea ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve de la 45% la 37%.

Depozitele cu dobanda fixa, cele mai rentabile plasamente

Primii care castiga de pe urma politicii monetare a BNR de scadere a dobanzilor la lei sunt cei care s-au imprumutat in moneda nationala la o dobanda variabila si cei care au investit in instrumente de economisire cu dobanda fixa. Debitorii asteapta momentul in care bancile comerciale vor anunta modificari de dobanzi pentru creditele deja acordate, iar cei care au pariat pe dezinflatie au numai de castigat de pe urma dobanzilor fixe cu care nu se vor mai intalni, pentru ca dobanzile vor scadea in continuare in perspectiva liberalizarii contului de capital care va pemite accesul nonrezidentilor la depozitele in lei. Analistii apreciaza ca, in aprilie, dobanda de interventie ar trebui sa coboare undeva spre 14%, iar in decembrie 2005 sa ajunga la 12-12,5%. In consecinta, persoanele fizice si juridice romane care doresc randamente mari vor trebui sa se reorienteze spre alte instrumente de investitii. Clientii care s-au imprumutat in valuta nu au nimic de pierdut din fluctuatiile de dobanda, dar raman expusi la cele de curs valutar. Dobanzile variabile potenteaza riscul valutar, iar tendinta in piata este de majorare a dobanzilor la euro si dolari.

Dobanzi mai mici cu doua puncte procentuale

De astazi, 17 ianuarie 2005, Raiffeisen Bank scade dobanzile la creditele acordate populatiei, in medie cu doua puncte procentuale. Astfel, la creditele pentru nevoi personale si la creditele de consum dobanda scade de la 28% la 26% pe an, iar pentru creditele ipotecare de la 25% la 23% pe an. Rata dobanzii pentru cardul de credit MasterCard va fi mai mica cu patru puncte procentuale de la 32% la 28% pe an, iar pentru creditul overdraft va scadea de la 29% la 28 % pe an. Dobanda la contul Eveniment este de 13,5% pe an, iar dobanda pentru depozitele persoanelor fizice in lei (cu rata fixa a dobanzii) va fi de 12,5% pentru depozitele cu scadenta la o luna si de 12% pentru cele cu scadenta la trei luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri