Cele mai lichide cinci companii au detinut in primele sase luni mai mult de jumatate din lichiditatea bursei.
In primele sase luni ale acestui an, lichiditatea bursei a fost de 4,5 miliarde de lei si are mari sanse sa o depaseas-ca pe cea din 2005, de 7,8 miliarde de lei. Din pacate, privind in timp, se observa ca ea difera semnificativ de la luna la luna.

Astfel, daca in luna ianuarie am avut o lichi-ditate de 1.264 de milioane de lei, in februarie ea a fost de 994 de milioane de lei, pentru ca in martie, o data cu caderea bursei, sa ajunga la 856 de milioane de lei. Pe masura ce caderea bursei s-a accentuat si lichiditatea a scazut tot mai mult.

Astfel, in aprilie ea ajunge la doar 327 de milioane de lei, pentru ca in mai sa creasca la 600 de milioane. In luna iunie valoarea tranzactiilor bur-siere trece de 457 de milioane de lei. Per ansamblu, in primele sase luni lichiditatea bursei a trecut putin de 1,3 miliarde de euro, o suma buna, dar mica, in comparatie cu ceea ce a anuntat la inceputul acestui an conducerea bursei.

Cinci companii mai bune ca 60

Curios, dar potrivit statisticii intocmite de firma de consultanta financiara KTD Invest, cinci companii au detinut mai mult de 50% din lichiditatea bursei, adica au fost mai tranzactionate decit restul de 60 de firme aflate in ringul bursier. Pe primul loc in acest top se afla actiunile SIF Transilvania, cu o valoare a tranzactiilor de 509 milioane de lei ( adica 11,71% din piata), urmate de actiunile SIF Oltenia, cu aproximativ aceeasi valoare si cota. Urmeaza actiunile BRD-Groupe Societ Gnrale, cu o lichiditate de 487 de milioane de lei (11,20%), Petrom, cu 482 de milioane de lei (11,09%, si SIF Moldova, cu 481 de milioane de lei (11,08%).

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5957&art=14607&cHash=bcf2e8ac90

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri