Cu o rata de subscriere de aproximativ 300% dupa primele 8 zile, oferta Transelectrica poate reprezenta un imbold de a veni la bursa si pentru emitent ii din sectorul privat. Atunci cind pretul este atractiv (vezi precedentul SSIF Broker), se gasesc bani inclusiv prin buzunarele investitorilor romni de retail. Este un adevar de care s-au convins si oficialii pietei de capital. Dupa CNVM, si bursa a anuntat facilitati pentru noile listari. Astfel, companiile care vor finaliza procesul de admitere la tranzactionare la BVB pina la sfirsitul acestui an, vor fi scutite de la plata tarifelor de procesare si admitere la tranzactionare, cu conditia ca derularea ofertei publice sa se desfasoare prin bursa.

Politica de reducere a costurilor de admitere la tranzactionare va stimula companiile sa utilizeze piata de capital pentru a se finanta si va contribui la cresterea vizibilitatii lor", spune Stere Farmache, directorul general al BVB. Iar in conditiile in care exista o aversiune la nivel global fata de risc, disconturile din ofertele publice ar trebui sa fie semnificative. E greu de crezut ca actiuni precum Flamingo, scoase la un PER de 24 ar mai putea atrage cumparatori astfel incit sa se inregistreze suprasubscriere in contextul actual de piata. Investitorii straini nu mai doresc sa se expuna semnificativ pe pietele emergente, iar investitorii autohtoni, obisnuiti cu ratele mari de crestere din ultimii ani, nu sint usor de convins si nici foarte potenti financiar. Practic, cine cocheteaza cu ideea lansarii unei oferte primare, ar trebui sa stie foarte bine ce urmareste: este tentat doar sa obtina o suma de bani, sau tinteste un anumit statul printre emitentii listati, o anumita vizibilitate pe care lichiditatea tranzactiilor o ofera, si atunci accepta un pret mai mic pe actiune, lasind locul unor cresteri viitoare.

SPECULATII NEREUSITE = INVESTITII PE TERMEN LUNG

Cu exceptia Oltchim, unde renuntarea la majorarea de capital prin conversia in actiuni a datoriilor combinatului catre AVAS a dat apa la moara speculatorilor sau Turbomecanica, unde PAS-ul s-a desfiintat, e greu sa indici actiuni cistigatoare pe termen mediu. SIFurile, cu o scadere de peste 25% in 2006, pot fi considerate dezama girea anului. Limitarea detinerilor concertate la 1% (mai nou, conducerile SIF ar putea vinde participatiilor celor care nu se conformeaza acestui fapt potrivit unui proiect CNVM) nu a avut darul sa incurajeze investitorii sa achizitioneze actiuni, dar declinul acestora la bursa nu se datoreaza numai acestui fapt.

Retinerea investitorilor straini din ultimele luni este o explicatie la fel de consistenta, scaderile de pina acum fiind pe volume relativ reduse. E o scadere la fel de nemeritata pe cit de nejustificata era cresterea din februarie. Desi atmosfera e mai degraba pesimista, ar fi pacat sa vindeti SIF-uri acum, dimpotriva, n-ar fi rau sa mai cumparati. Daca nu vizati insa o investitie speculativa pe termen scurt, sint sanse mari sa cistigati pe termen mediu si lung (6-18 luni) pastrindu-va SIF-urile in portofoliu. Cine intentioneaza sa cumpere in aceasta perioada nu are nici un rost sa forteze nota si sa ia direct din oferta vinzatorului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri