Guvernul va extinde cu un an, pana in 31 decembrie 2013, perioada in care va lista la bursa actiuni ale unor companii de stat, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta care vizeaza plasarea titlurilor pe piata de capital din Romania si din strainatate, informeaza Mediafax.

"Procedurile de admitere la tranzactionare vor fi finalizate cel tarziu la 31 decembrie 2013", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei.

Potrivit angajamentelor cu FMI si CE, Guvernul ar trebui ca pana la finele acestui an sau inceputul lui 2013 sa plaseze pe piata de capital pachete de actiuni ale companiilor Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucuresti, CFR Marfa, Tarom, Posta Romana, Hidroelctrica, Romgaz si Nuclearelectrica.

De asemenea, Guvernul s-a angajat sa faca oferte publice secundare, pana la aceeasi data, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni). Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finele lunii martie.

Totodata, ar urma sa fie privatizate companiile Oltchim, Cupru Min si Electrica Furnizare. Vanzarea Cupru Min a esuat, iar oficialii Guvernului nu au anuntat un termen clar pentru reluarea procedurii. Listarea Hidroelectrica este intrerupta, intrucat compania a intrat in insolventa.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ arata ca actiunile companiilor de stat pot fi plasate si pe piete de capital externe. Ideea a fost avansata de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, la investirea in functie, in luna mai.

"Prin modificarile propuse se reglementeaza posibilitatea tranzactionarii actiunilor societatilor comerciale, societatilor si companiilor nationale (...) atat in cadrul sistemelor de tranzactionare administrate de Bursa de Valori Bucuresti, precum si in cadrul unor sisteme de tranzactionare care nu sunt administrate de catre aceasta, inclusiv in cadrul unor sisteme de tranzactionare administrate de operatori de piata din alte state", se spune in nota de fundamentare.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Guvernul nu va reusi, probabil, sa respecte unele termene convenite cu FMI privind vanzarea de participatii la companiile de stat, din cauza disputelor dintre el si presedintele Traian Basescu.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Viorica Dancila a renuntat la majorarea salariului minim cu 100 de lei