Anul trecut, George Michelis, directorul executiv al Bancpost, anticipa o dezvoltare agresiva a bancilor cu capital grecesc. Anul acesta se vede clar despre ce vorbea: bancile elene au ajuns sa detina 14,7% din capitalul institutiilor bancare romanesti, fata de 11,4% in trimestrul intai din 2005.
Valul de investitii pare sa continue. Theodor Karakassis, director general adjunct al EFG Eurobank Ergasias, a declarat ca banca greceasca va prelua, pana la sfarsitul lunii iulie, participatiile detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) la Bancpost, reprezentand 14,58% din capitalul bancii, si va ajunge sa detina o participatie de 77,5%.

Asadar, in Romania opereaza sase banci cu capital grecesc, care, grupate dupa cota de piata, se plaseaza in urmatoarea ordine: Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Egnatia Bank, Emporiki Bank. Ele sunt cele care au demonstrat, in perioada martie 2005-martie 2006, cel mai important apetit investitional. Dar au reusit sa-si imbunatateasca procentele din top si bancile olandeze (7,9% din totalul capitalului bancilor romanesti in martie 2006, fata de 5,6%, in 2005) ori cele fran-ceze (5,4%, fata de 4,7%).

Au pierdut procente importante bancile austriece (-5,7%) si cele italiene (-2,3%). Nu inseamna insa ca bancile din Austria nu se mai afla in fruntea clasamentului, fiindca detin 20,9% din totalul capitalurilor, fiind urmate de banci din Grecia, Olanda, Italia (5,9%), Franta, Ungaria (2,5%) si Germania (1,4%).

Bancile din Uniunea Europeana detineau, in martie 2006, 58,7% din capitalurile sistemului bancar romanesc. Iar in aprilie bancile cu capital strain detineau 87,8% din totalul activelor, atribuiau 88,7% din totalul creditelor si atrageau 85,4% din totalul depozitelor.

Primele cinci banci din Romania cumulau, la finele lunii martie, 60% din activele bancare si din totalul creditelor. BCR, cea mai mare banca, a raportat la acea data active de 9,78 miliarde euro si are o cota de piata de 25,9%. BRD si-a consolidat a doua pozitie cu o cota de piata de 15,2% si active de 5,7 miliarde euro, fiind urmata de Raiffeisen Bank, ING Bank, Casa de Economii si Consemnatiuni, HVB Bank, Alpha Bank, Bancpost, Banca Transilvania, ABN Amro Bank.

Fuziuni si achizitii

Ce urmeaza? Fuziuni si achizitii. Prezent la seminarul "Grecia, Bulgaria si Romnia business & investment summit", organizat la Atena de revista The Economist, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat: "Bancile cu rating mai slab arata ca nu au forta financiara, iar n viitor aceste institutii fie vor fuziona, fie vor fi preluate". Cand a spus acest lucru, Isarescu s-a referit la societatile bancare care au rating 4 si 5.

La sfrsitul anului 2005, nicio banca nu se califica n cea mai buna categorie de rating, dar cele mai multe banci, reprezentnd 78,2% din totalul activelor, erau cotate cu rating 2. n clasificarea BNR, o pondere importanta (21,4% din active) se regaseste n bancile care au primit rating 3, n timp ce penultimul calificativ acopera doar 0,4% din sistem. Iar incepnd cu 2002, bancile de rating 5 reprezinta sub 0,1% din totalul activelor bancare.

Guvernatorul BNR crede ca sistemul bancar romnesc este complet armonizat cu practicile din Uniunea Europeana si pregatit pentru a opera eficient ntr-un mediu concurential. El a aratat ca exista loc pentru noi investitii, avnd n vedere ca reteaua de unitati bancare nu are o acoperire la nivel european. n Romnia exista 164 de entitati bancare la un milion de locuitori, raport de 3,63 ori mai mic fata de media europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri