Banca Transilvania (BT) va ajunge la o cota de peste 13% pana la finalizarea tranzactiei de preluare a Volksbank, in T2 2015, insa obiectivul managementului este de a atinge o cota de 15% pana la finalul anului viitor.

“Dupa primele 9 luni din anul acesta Banca Transilvania are o cota de 9,7% in timp ce Volksbank avea 3,5%. Pana la incheierea tranzactiei speram sa depasim 13% cota de piata. Este o cifra interesanta dar nu vrem sa ramanem aici”, a declarat Omer Tetik (foto stanga), CEO Banca Transilvania.

BT se va apropia astfel foarte mult de a doua clasa din piata de bancara romaneasca, BRD, care in prezent are o cota de circa 13%. Obiectivul managementului Banca Transilvania este insa sa ajunga la o cota de paita de 15%.

Oficialii bancii au estimat ca pana in a doua jumatate a anului viitor vor incepe procesul de integrare al activelor Volksbank. BT a incheiat primele 9 luni cu active de 7,7 mld. euro, in vreme ce Volksbank a avut active de 2,9 mld. euro.

De asemenea, Banca Transilvania va prelua cei 190.000 de clienti si cei 1.300 de angajati Volksbank. In ceea ce priveste integrarea angajatilor Volksbank, managementul Banca Transilvania spera sa fie o integrare totala, iar in ceea ce priveste numarul de untitati, va fi facuta o selectie urmand sa fie inchise locatiile ce sunt amplasate la o distanta foarte apropiata.

La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anuntat ca negociaza preluarea pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta. Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.

In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Osterreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung. In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015.

Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB). Institutia de credit a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri