Programul Prima Masina a intrat in vigoare din aceasta luna fara prea multa euforie, avand in vedere ca, pana acum, doar reprezentantii statului au fost cei care au vorbit "beneficiile" lui. Sunt 10 banci si IFN-uri inscrise in program, insa cele mai mari institutii de credit participante refuza sa comenteze impactul programului si cu atat mai putin sa ofere o simulare a mult asteptatului credit.

Asa ca am pornit voiniceste, cu creionul in mana si cu speranta ca imi voi permite anul acesta sa imi schimb masina veche de 10 ani, sa-mi fac propriul configurator al creditului Prima Masina pe baza informatiilor existente. Stim ca avansul minim la programul Prima Masina va fi de 5%, identic cu cel de la Prima Casa, si mai stim ca autoritatile au anuntat ca un astfel de credit va fi cu pana la 10% mai ieftin decat un credit auto clasic.

Asa ca, in lipsa unor simulatoare de credit care sa includa si programul Prima Masina, am realizat cateva calcule pe baza configuratoarelor de credit auto pe care le gasim pe site-ul celor mai mari banci participante. Initial am presupus ca imi permit o masina de circa 13.000 euro, ceea ce inseamna ca ar fi trebui sa accesez un credit Prima Masina de 55.000 lei, pe cinci ani, pentru care, potrivit conditiilor din programul Prima Masina, avansul minim este de circa 2.900 lei.

Din calculatoarele de credit auto ale doua mari banci participante la programul Prima Masina au rezultat rate cuprinse intre 1.100 lei si 1.300 lei pe luna. Ajustat cu reducerea de pana la 10% promisa de autoritati in cazul Prima Masina ar rezulta rate ce ar varia cu aproximatie de la 1.000 lei la aproape 1.200 lei. Dar, atentie, aceste rate nu includ si primele CASCO.

Orice tanar, dintre cei 14.000 pe care Guvernul presupune ca ii va atrage in programul Prima Masina, va trebui sa isi asigure automobilul de 13.000 de euro, platind printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt.

Am estimat si prima CASCO la o masina de circa 12.100 euro cu TVA, deci mai putin decat ar costa automobilul dorit. La CASCO apare o mare problema, primele variaza semnificativ in functie de asigurator, de la aproape 2.400 lei pe an, la peste 7.000 lei/an, conform estimarilor solicitate de WALL-STREET.RO. Nu am vrut sa merg pe cea mai ieftina varianta de CASCO, pentru ca firmele care ofera astfel de preturi, in prezent, fie au probleme cu leagea, fie vor taragana destul de mult plata despagubirilor in caz de accident.

Asa ca am luat in calcul o varianta medie, un CASCO de peste 3.500 lei pe an, la o firma cu o reputatie buna. Lunar, asta ar insemna rotunjit circa 290 lei, bani care se adauga la rata bancar. Am presupus ca la un automobil de 13.000 euro, prima la CASCO ar putea sa urce peste 300 lei.

Am tras linie si am calculat un total: la o masina de 13.000 de euro, as putea plati lunar intre 1.400 lei si 1.600 lei. Destul de mult, as zice, doar pentru rata la un automobil nou. Se mai adauga anual costul asigurarii RCA, impozitul datorat pe automobil in functie de capacitatea cilindrica si, bineinteles, intretinerea (revizii, consumabile si combustibil).

Bun. Imi dau seama ca nu imi permit un automobil de 13.000 de euro, chiar daca vorbim de un credit prin "mult asteptatul" program Prima Masina, desi am presupus ca statul se adreseaza tinerilor cu venituri peste medie din clasa de mijloc.

Cobor stacheta mai jos, la un automobil de 11.000 de euro. Refac calculele si imi da o rata (cu asigurarea CASCO inclusa) cuprinsa intre 1.100 si 1.260 lei. Mult mai bine, insa imi dau seama ca un tanar cu venituri medii, casatorit, care si-ar dori ca rata la masina sa nu ii dea peste cap bugetul familiei, ar trebui sa se indrepte spre o varianta cu mult sub 10.000 de euro. Cel mai ieftin automobil nou pe care puteti sa il achizitionati in programul Prima Masina costa circa 7.000 de euro.

La aceasta suma trebuie sa luati de la banca 29.600 lei si sa platiti, cu tot cu o prima CASCO estimata, undeva intre 680 lei si 780 lei pe luna. Nu stiu exact cum defineste Guvernul tinerii din clasa de mijloc, insa programul Prima Masina nu va prinde cu siguranta la fel de mult ca Prima Casa, dovada fiind si numarul redus de banci mari care s-au inscris in program.

Sper ca primele simulatoare oficiale ale bancilor din programul Prima Masina sa ma contrazica, astfel incat ratele sa fie mai rezonabile decat am calculat.

Institutiile de credit care erau inscrise la final de februarie in programul Prima Masina sunt: BCR, BRD, CEC Bank, Porsche Bank Romania, Alpha Bank, CREDITCOOP, ING Bank, RCI Leasing Romania IFN, IFN Comsig Leasing S.A. si Mercedes-Benz Leasing IFN.

Sursa foto: automobil, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri