Pentru admiterea la Categoria I a BVB, societatile trebuie sa fi obtinut profit in ultimii doi ani de activitate si sa prezinte un plan de afaceri pentru urmatorii ani.
In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti firmele listate se impart in trei categorii: Categoria I, Categoria a II-a si Rasdaq. Dupa ce Codul Bursier va fi aprobat de CNVM, vom avea la BVB tot trei categorii, dar denumite altfel: Categoria I, Categoria a II-a (de baza) si Categoria Plus.

Conditii pentru Categoria I

Pentru admiterea la Categoria I destinata actiunilor, firma va trebui sa aiba o valoare a capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a 8 milioane de euro. De asemenea, compania trebuie sa fi obtinut profit in ultimii doi ani de activitate si sa prezinte un plan de afaceri pentru cel putin urmatorii doi ani. Pe linga conditiile de mai sus, mai trebuie spus ca societatea trebuie sa indeplineasca si anumite cerinte pentru indicatorii de lichiditate: o rata anuala de tranzactionare de minimum 80% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile emitentului; un numar mediu de cel putin cinci tranzactii pe zi; o valoare medie zilnica a operatiunilor de minimum 25.000 de lei; tranzactionarea anuala a cel putin 3% dintre titlurile prezente pe bursa.

IT-ul, asteptat la cota bursei

Companiile de la Categoria a II-a trebuie sa aiba valoarea capitalurilor proprii din ultimul exercitiu financiar de cel putin echivalentul in lei a doua milioane de euro.

Indicatorii de lichiditate la aceasta categorie sint: o rata anuala de tranzactionare de minimum 40% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile firmei; un numar mediu de cel putin doua tranzactii pe zi; o valoare medie zilnica a operatiunilor de minimum 2.000 de lei; tranzactionarea anuala a cel putin 3% dintre titlurile prezente pe bursa. La Categoria Plus vor fi admise actiuni ale societatilor dinamice, inovatoare si cu potential de crestere din domenii in plina dezvoltare.

Aceste firme vor avea in principiu, in obiectul de activitate, dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in sectoare cum ar fi medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile si informatica, se arata in proiectul Codului Bursei. Admiterea la aceasta categorie este conditionata de un capital de un milion de euro.

Se vor vinde minimum 100 de actiuni

O alta modificare prevazuta de proiectul Codului Bursei este diminuarea marimii lotului (blocului) standard de tranzactionare de la 500 de actiuni la 100 de titluri.

Daca un instrument financiar nu poate fi tranzactionat prin intermediul blocului standard din motive obiective, dimensiunea blocului se stabileste de catre BVB, prin decizia directorului general. Comitetul bursei a luat, la finele lunii iulie, decizia de a reduce nivelul pachetului minim de actiuni care poate fi tranzactionat pe piata regular pentru BRD - Groupe Socit Gnrale si Transelectrica, la 10 actiuni.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6788&art=17123&cHash=79fb16f1c3

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri