Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au ajuns miercuri la o intelegere in privinta deblocarii Codului bursier, dupa o sedinta extraordinara la sediul CNVM, urmata de participarea conducerilor celor doua institutii la lucrarile Comisiei de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor.

CNVM va aproba codul bursei in varianta actuala, dar cu solicitarea ca acesta sa fie completat intr-un interval de timp cu aspecte legate de problematica abuzului de piata, care include si aspecte de manipularea pietei.

"Noi nu ne derobam de responsabilitatea si de obligatia legala pentru supravegherea pietei, dar dorim ca si operatorii de piata, indiferent daca e vorba de BVB , de BMFMS sau de un operator care se va infiinta in viitor, sa aiba vigilenta necesara, sa aiba regulile in conformitate cu care sa poata sa depisteze si sa sesizeze catre CNVM si alte organe competente eventualele situatii care se incadreaza in manipularea pietei sau in notiunea mai larga de abuz de piata", a declarat, citat de Rompres, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache.

Referindu-se la blocajul la care se ajunsese in aceasta problema, inclusiv cu reverberatii in spatiul public, Anghelache a apreciat ca totul s-a intamplat dintr-o lipsa de comunicare si intelegere a modului in care sa se aplice legea pietei de capital, respectiv daca aspectele legate abuzul de piata trebuie sa figureze sau nu in Codul bursei. Presedintele CNVM a precizat ca un colectiv comun CNVM - BVB va identifica toate elementele care ar trebui preluate si de CNVM in regulament si de catre BVB in codul bursei.

Dupa sedinta Comisiei de buget, finante, banci cu conducerile celor doua institutii, s-a convenit ca aceste reglementari sa fie elaborate pana la sfarsitul lunii septembrie, iar preluarea lor sa aiba loc pana cel tarziu la 15 octombrie.

Presedintele BVB, Septimiu Stoica, a apreciat, la randul sau, ca miercuri a avut loc o intalnire benefica la sediul CNVM, ajungandu-se la o solutie buna si corecta, care in sfarsit deblocheaza un mult-asteptat cod bursier. Potrivit lui Stoica, Codul bursier deschide poarta unor transformari pe piata romaneasca, inclusiv posibilitatea operarii unor produse noi, pe care piata le asteapta de mult timp. El a precizat ca problema principiala este limita pana la care sa se implice in materia abuzului de piata operatorul de piata, respectiv BVB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri