Brexitul ar putea afecta bancile europene destul de serios. Profitul acestora ar putea fi redus cu 32 de miliarde de euro pana in 2018, reprezentand un declin de 11% comparativ cu nivelul care ar fi urmat sa fie atins in lipsa acestui soc economic , conform estimarilor bancii americane Goldman Sachs Group, transmite Bloomberg.

Bancile britanice vor fi cele mai afectate de votul britanicilor de iesire din Uniunea Europeana, profiturile lor nete urmand sa fie cu 10 miliarde de euro sub potential, potrivit unei note de marti a analistilor Goldman Sachs, conform News.ro

Cel mai putin vor fi afectate bancile din regiunea Benelux si tarile nordice.

”Anticipam o perspectiva mai slaba din cauza volumelor, marjelor si comisioanelor mai reduse, precum si riscuri mai mari de creditare. Anticipam totodata un nivel mai scazut al activitatilor pe pietele de capital, precum si al valorii activelor si al fluxurilor de active”, conform analistilor bancii de investitii.

Pietele financiare au inregistrat scaderi mari dupa referendumul britanic de joia trecuta, ceea ce i-a determinat pe analisti sa retrogradeze bancile europene. Investitorii au renuntat la lira sterlina si la actiuni, cumparand in schimb active sigure, intre care aur si obligatiuni germane.
In zona euro, cele mai afectate vor fi bancile germane, din cauza eficientei reduse a costurilor, considera analistii Goldman Sachs.
Indicele Bloomberg pentru banci europene si servicii financiare a urcat marti cu 3%, dupa ce pe parcursul celor doua sedinte precedente a scazut cu peste 20%.

In Marea Britanie, analistii Goldman Sachs au redus ratingul bancii Barclays de la cumpara la neutru, mentionand ”riscurile operationale sporite, din cauza problemei pasaportului”, sistemul care permite bancilor din statele UE sa isi serveasca clientii in toate statele membre.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri