Aproape 3.400 de clienti au depus catre banci notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta, a anuntat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, facand referire la datele colectate de banca centrala si valabile la 20 iulie.

Astfel, din totalul de 3.907 notificari de dare in plata, 2.634 au fost contestate de banci, in timp ce 1.273 au primit unda verde, iar clientii au putut scapa de datorie.

"Datele au fost transmise BNR de catre bancile comerciale la solicitare si nu includ informatii despre notificarile de dare in plata transmise, de exemplu, executorilor judecatoresti", a precizat Isarescu. Potrivit BNR, valoarea creditelor contestate a depasit 1,12 miliarde lei, reprezentand 1% din totalul creditelor pentru populatie si 2% din soldul creditelor ipotecare.

De asemenea, banca centrala sesizeaza faptul ca peste 400 de clienti au apelat la darea in plata pentru cel putin 2 credite.

Potrivit guvernatorului, 99% dintre cei care au transmis notificari sunt persoane fizice, doar 39 de cazuri fiind initiate de persoane juridice. Bancile au primit notificari si de la 5 nerezidenti.

Peste 90%din creditele notificate pentru dare in plata sunt in valuta, 46% in euro si 47% in franci. Din valoare totala a creditelor, 43% sunt in euro, iar 50% in franci elvetieni.

Doar 56% dintre notificari au fost pentru credite cu intarzieri la plata de peste 90 de zile, ceea ce inseamna ca 44% au fost pt credite sanatoase.

In 64% din cazuri, soldul creditului (valoare ramasa de rambursat) depaseste valoarea garantiei, insa in 504 cazuri valoarea imobilului dat in plata este mai mare decat suma ramasa de plata. Aproape o treime (30%) din notificari provin din Bucuresti si Ilfov. Varsta medie a celui care a dat in plata este de 43 de ani. Cei mai multi romani care au dat in plata au intre 30 si 50 de ani. Supraindatorarea este principalul motiv al darii in plata, a spus Isarescu.

Cei mai multi debitori care au dat in plata au o indatorare de peste 65%, valoarea creditelor fiind de peste 300.000 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri