Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat statului roman, incepand din 2009 si pana in prezent, profituri totalizand un miliard de euro, castigurile fiind obtinute in cea mai mare parte din administrarea rezervelor internationale (valuta si aur), a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"Avem si acest obiectiv, ca orice institutie financiara, sa facem profit. Daca putem sa facem politica monetara nu ieftina, ci o politica monetara care sa nu ne duca in pierdere, de ce nu am face-o?", se intreaba retoric guvernatorul.

BNR publica informatii financiare, inclusiv privind profitul/pierderea in raportul anual.

"Numai din 2009 incoace am dat statului 1 miliard de euro echivalent profit. Asta in contextul in care principala noastra sursa de profit este administrarea rezervei internationale si in conditiile in care dobanzile pe pietele internationale au fost scazute, in scadere si uneori negative”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a criticat si informatiile vehiculate de o parte presei cum ca BNR ar fi obtinut profit din imprumutul luat de Romania de la Fondul Monetar International.

In cei 25 de ani de la numirea primului Consiliu de Administratie, BNR a reusit sa asigure stabilitate monetara, stabilitate a preturilor si stabilitate financiara.

"Se implinesc 25 de ani de ani de cand a fost numit primul Consiliu de Administratie. (Statul, n.r.) ne-a dat, daca nu ma insel, 30 de milioane de lei capital. Asta este singurul ban, scriptural, pe care l-a luat banca nationala de la bugetul statului. Ne-a dat intradevar o putere extraordinara prin lege: sa facem emisiune si sa facem politica monetara. (…) Si dupa atatia ani avem stabilitate monetara, stabilitate de preturi, stabilitate financiara. Astea nu sunt vorbe-n vant, astea sunt realitati. Contributii la buget de miliarde de lei, iar rezerva, daca-mi aduc bine aminte, in vara lui ’94 era de 35 de milioane de dolari. Acum e de 35 de miliarde de dolari. O crestere de 1.000 de ori", potrivit acestuia.

BNR are mai mult spatiu de reducere la rezervele minime obligatorii in valuta

In cadrul aceleiasi conferinte, guvernatorul BNR a mai afirmat ca banca nu poate, in conditiile actuale, sa reduca rezervele minime obligatorii in lei, dar are un spatiu mai mare in ceea ce le priveste pe cele in valuta.

Functiile principale ale mecanismului rezervelor minime obligatorii constituite in lei sunt cea de control monetar (aflata in stransa corelatie cu cea de gestionare a lichiditatii de catre BNR) si cea de stabilizare a ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara. Rolul major al rezervelor minime obligatorii in valuta este acela de a tempera expansiunea creditului in valuta.

"Nu putem, in conditiile actuale, sa mai reducem rezervele in lei. Le putem reduce pe cele in valuta, intradevar. Si asta in functie de situatia rezervelor internationale ale Romaniei. Trebuie sa fim atenti ca rezervele valutare ale Romaniei, plus rezerva de aur, sa ramana la acel nivel care sa dea confort investitorilor, sa pastreze ratingul, un indicator esential, care pastreaza situatia de investment grade pentru Romania”, a spus Mugur Isarescu.

Lipsa de spatiu in privinta unei eventuale reduceri a rezervelor in lei este cauzata inclusiv de lichiditatea ridicata din sistemul bancar.
Pastrarea rezervelor valutare ale Romaniei este "o tinta esentiala" pentru tara, a spus Isarescu.

In masura in care Romania va inregistra intrari de capital, din fonduri de la Uniunea Europeana sau din alte surse, BNR va analiza situatia si va lua masurile necesare.

"Aici (rezervele minime obligatorii in valuta, n.r.) exista ceva camp, dar in orice caz, nu imediat dupa colt. Intr-o anumita perspectiva si in functie de mai multi indicatori", a declarat guvernatorul.

BNR a obtinut anul trecut un profit de 783 milioane lei, in scadere cu 30% fata de 2014. Din acest profit, BNR a virat statului statului 626 milioane lei, reprezentand, conform legii, 80% din castig.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri