Romania ar putea ajunge in doi ani de zile la nivelul la care 20% din consumul realizat pe cardurile de credit sa fie in rate, a declarat Andrew Buckley (foto), Head of Core Products MasterCard Europe, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro cu ocazia lansarii in Romania ca premiera globala a serviciului de plata in rate cu cardurile MasterCard.

Romania poate depasi astfel unele tari europene, cum ar fi Croatia, care este la borna de 10%, sau Marea Britanie, unde obiceiul de plata in rate este aproape inexistent, dar ramane sub piete ca Turcia, unde ponderea platilor cu cardul in rate este la nivelul de 33%, si Brazilia, care se apropie de 50%.

Serviciul lansat marti de MasterCard in parteneriat cu BRD urmeaza sa fie implementat pentru inceput si in Ungaria si Marea Britanie, dar din 54 de piete pe care le urmareste, Buckley spune ca a ales Romania ca tara pilot datorita apetentei pentru inovatie a consumatorilor si a deschiderii pe care bancile partenere au avut-o. Deocamdata, prima banca care apeleaza la sistemul MasterCard Instalments este BRD, dar pana la finalul anului este de asteptat ca si alte banci mari sa incheie parteneriate similare.

"Tehnic, MasterCard a construit sistemul de rate la nivel global, dar este in curs de implementare doar in anumite piete, in functie de cat de inovatoare sunt anumite tari, cat de deschisi la inovatie sunt consumatorii si cat de pregatiti sunt partenerii nostri", a precizat oficialul MasterCard.

In linii simple, desi sisteme de rate sunt oferite de numeroase banci in intreaga lume, solutia MasterCard aduce un plus de flexibilitate pentru clienti si o simplificare a experientei de shopping, pentru ca optiunea de plata in rate devine activa pe orice POS, fara ca emitentul cardului sa aiba un parteneriat cu respectivul comerciant.

”Nu toti retailerii suporta plata in rate sau poti sa ai 10 POS-uri la un comerciant si trebuie sa stii ce card introduci in fiecare terminal. Peste tot in lume trebuie sa ai un terminal special sau un acord cu comerciantul, deci consumatorul nu beneficiaza de flexibilitate”, subliniaza Buckley.

Platile cu cardul, la un punct de cotitura in istorie

"Suntem la un punct de cotitura in industria platilor, dar inca nu realizam. Suntem intr-un punct in care, peste 5-10 ani, cand ne vom uita in urma, vom intelege ca a fost startul unei adevarate transformari in ceea ce priveste platile", avertizeaza managerul MasterCard, referindu-se la tehnologiile care revolutioneaza modul in care platim, de la tokenizare, pana la platile cu smartphone-ul.

Cred ca vom pastra cardurile in portofel, dar vom plati in alte moduri.

“De exemplu, Qkr!, o aplicatie lansata in Marea Britanie, permite plata la restaurant de pe telefonul mobil. Vezi nota pe telefon, apesi pay si pleci”, mentioneaza Andrew Buckley.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri