Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania au ajuns dupa 9 ani de functionare efectiva la active nete de 35,1 miliarde lei, (7,7 miliarde euro), iar cei aproape 6,9 milioane de romani au obtinut de la inceputul perioadei de administrare privata a contributiilor virate si pana in prezent un randament mediu anualizat de 9,46%.

Avand in vedere ca de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. euro) reprezinta castigul total net al clientilor obtinut din investitii.

"Cu alte cuvinte, romanii au castigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard si jumatate de euro, doar din investitiile fondurilor, sume care se adauga contributiilor deja virate in conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimarilor Asociatiei, peste un milion de romani din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au in conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua sa creasca pe masura ce sistemul va progresa", a explicat Iulius Postolache, presedintele APAPR.

In tabelul de mai jos gasiti si cele mai recente cifre publicate de ASF despre performanta fondurilor de pensii administrate privat, pilonul II.

rata rentabilitate pilonul II de pensii

"Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentand primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au inregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR, ceea ce reprezinta o cifra remarcabila, realizata intr-un context economico-financiar marcat de multiple crize si turbulente pe pietele internationale in ultimul deceniu", se arata in comunicatul APAPR.

Potrivit unui studiu european*, Pilonului II din Romania a fost cel mai performant din Europa, luand in calcul randamentele reale ale fondurilor de pensii (peste inflatie) si dupa deducerea tuturor comisioanelor.

*sursa: Pension Savings: The Real Return 2016 Edition, Better Finance, pagina 46

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri