Exista o criza de resurse umane in sisteul bancar romanesc, ceea ce forteaza bancile sa angajeze tineri fara experienta, acesta fiind un risc operational neacoperit in activitatea institutiilor financiare", a declarat Petru Rares, presedintele consiliului de Adminstratie al Institutului Bancar Roman

La ora actuala, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 62.000 de angajati. In 2006, au fost efectuate 6.000 de noi angajari in industria bancara, aproximativ 10% din numarul total de personal.

"Fiecare extindere in teritoriu, inseamna atragerea de resurse umane, iar bancile sunt obligate sa angajeze personal din categoria junior care nu au experipenta fiind expuse riscului operational", a declarat Rares citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, riscul operational devine in ultimul timp, o realitate in sistemul finacniar bancar romanesc, sub presiunea concurentei investitorilor din Romania, majoritatea grupuri bancare cu capital strain, care controleaza bancile din Romania, precum si a concurentei pentru cresterea cotei de piata.

Institutul Bancar Roman a inceput un parteneriat strategic cu Bursa Romana de Marfuri, Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei pentru pregatirea resurselor umane din banci in vederea pregatirii pentru implementarea prevederilor noului acord de capital Basel II, care abordeaza riscul de management si pe cel oprational.

"Din 2006, vor fi lansate multiple forme specializate de pregatire pentru angajatii din sistemul bancar inclusiv cei implicati in adminsitrarea riscului de management pentru a face fata schimbarilor care vor inteveni odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana"

Normele Basel II vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, dar bancile pot continua sa functioneze inca unui an conform principiilor acordului Basel I. Totusi, sub presiunea noilor reglementari care se aplica pe plan international, bancile comerciale, vor trebui sa isi pregateasca personalul si sa schimbe comitetele de conducere cu comitete executive in care vor fi atrasi si sefi de compartimente care gestioneaza activitatile de management al riscului.

Desi cele mai mari salarii pentru top management vor fi in banci sau finante, Romania se va confrunta cu o lipsa de personal in domeniul financiar-bancar, care se va acutiza dupa aderare, din cauza climatului economic local si a lipsei unor strategii de atragere a tinerilor pe piata muncii, inca din facultate, a decalarat managerul de la Wrighston, Alexandru Talmazan.

Managerul firmei de resurse umane Wrightson, Alexandru Talmazan, considera ca, in prezent, lipsa fortei de munca in domeniul financiar-bancar incepe sa se contureze, iar o data cu intrarea Romanie in Uniunea Europeana aceasta lipsa se va acutiza.

In general, deficitul de specialisti din domeniul financiar-bancar se inregistreaza in cazul pozitiilor de middle si top management. Daca in domeniul administrativ, de entry-level, de resurse umane sau de IT, este mai usor de acoperit pozitiile libere, exista pozitii foarte specializate si tehnice, cum ar fi cele din operatiuni, vanzari sau de manager de departament, care sunt greu de acoperit daca nu exista oameni specializati. Fluctuatia masiva de personal, dar si orientarea multor specialisti spre "freelancing" (lucratori pe cont propriu, care isi ofera serviciile firmelor, fara a fi angajati), acutizeaza si mai mult lipsa de personal din domeniu,


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri