Directorul general adjunct al OTP Bank a apreciat ca sansele bancii ungare de a prelua Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) sunt minime, insa acest lucru nu va afecta pretul titlurilor OTP la Bursa de Valori din Budapesta, a declarat analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiri Stanik
"Dupa cum a mentionat in conferinta telefonica directorul general adjunct al OTP, Zoltan Speder, sansele OTP de a achizitiona CEC sunt minime. Asadar, nu ne asteptam la vreo reactie a pretului actiunilor OTP in saptamanile urmatoare", a declarat, potrivit NewsIn, analistul Wood, Jiri Stanik.

Raportul bancii de investitii mentioneaza ca, potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, OTP Bank si National Bank of Greece (NBG) vor fi rugati, in urmatoarele zile, sa imbunatateasca ofertele depuse. "El (n.r. Sebastian Vladescu) inca mai crede ca privatizarea poate fi incheiata pana la finalul anului", se arata in raportul Wood.

"Finalul privatizarii CEC ramane inca nesigur", a spus Stanik, intr-un raport publicat pe 12 octombrie. "Decizia in ceea ce priveste vanzarea [...] a fost amanata din nou si credem ca provatizarea bancii ar putea fi oprita complet", a mai spus analistul Wood, dupa ce pe 10 octombrie a fost amanat din nou termenul de depunere al ofertelor finale.

In august, chiar presedintele OTP exprimase indoieli privind finalizarea procesului de privatizare al CEC. "Ma indoiesc de faptul ca banca va fi vanduta noua sau altui cumparator, deoarece exista o mare discrepanta intre valoarea reala si cea estimata a bancii", declarase presedintele bancii OTP, Sandor Csanyi, la o conferinta de presa.

In acest moment National Bank of Greece (NBG) pare favorita in competitia pentru prelarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), insa exista mari sanse ca intreg procesul de privatizare sa fie anulat, declarase analistul Wood & Co, Jiri Stanik, pe 14 septembrie. "Credem ca exista sanse reale ca intregul proces de privatizare sa fie anulat", afirmase analistul Wood.

Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni ar putea fi anulata daca nu se va obtine cel putin pretul minim de 500 milioane euro, a declarat, pe 14 septembrie pentru NewsIn, presedintele CEC, Eugen Radulescu. presedintele OTP, Sandor Csanyi, declara in vara ca nu crede ca CEC va fi vanduta in acest an deoarece "exista o mare discrepanta intre valoarea reala si cea estimata a bancii".

"Pretul si libertatea de a restructura banca sunt cele doua elemente care vor conta. Estimarea noastra este ca pretul pentru pachetul majoritar pe care-l vinde banca ar putea oscila intre 400 si 500 miliaone de euro," a explicat in luna iulie analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiri Stanik.Credit Suisse considera ca pretul de 500-700 milioane euro pentru 69,9% din Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteptat de guvernul roman, este nerealist.

"Banca greceasca NBG este mai bine pozitionata pentru a castiga in cursa pentru preluarea CEC, desi, in privatizare, nu poti fi niciodata sigur de deznodamant", afirma Stanik. "In acelasi timp, presiunile din partea reprezentantilor CEC si ale autoritatilor romanesti continua asupra celor doua banci ramase in cursa in masura in care presedintele bancii scoase la privatizare, Eugen Radulescu, a declarat ca o oferta acceptabila inseamna de cel putin 500 milioane euro", se arata in raportul Wood & Co din luna septembrie. Raportul Wood & Co din 14 septembrie amintea de informatii publicate de presa romana potrivit carora NBG ar oferi 500 milioane euro, iar OTP 450 milioane.

Potrivit unui anunt facut miercuri, 15 noiembrie 2006, comisia de privatizare a CEC va trimite, in doua saptamani, bancilor ramase in cursa scrisorile cu ultima forma a contractului aprobata de Executiv, urmand ca in termen de opt zile bancile sa depuna ofertele financiare imbunatatite. "Vom trimite celor doua banci forma finala a contractului de privatizare. in principiu, in trei saptamani vom avea ofertele finale pentru cumpararea CEC", a declarat, miercuri, presedintele comisiei de privatizare, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Ultima reuniune a Comisiei de privatizare a CEC de la inceputul lunii octombrie a dezbatut nivelul obligatiilor si penalitatilor care urmeaza a fi platite de castigator in cazul incalcarii unor reguli din contract. "Cele doua banci finaliste au cerut un nivel mult mai mic al acestor plati. De asemenea, s-a discutat despre viitorul cotei detinute de statul roman la CEC in cazul unei fuziuni cu filialele romanesti a bancii castigatoare", declara la acel moment Vladescu.

CEC este in plin proces de privatizare, OTP Bank din Ungaria si National Bank of Greece urmand sa depuna ofertele financiare finale de preluare a pachetului majoritar de actiuni. Termenul initial pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite de catre cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC a fost 31 august.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri