Societatile de investitii financiare pot cumpara actiuni la Banca Comerciala Romana indiferent de cota pe care o detin la ora actuala, a declarat, la seminarul \"SIF-urile pe piata de capital\" organizat de The Money Channel, presedintele SIF 3 Transilvania, Mihai Fercala.
"Regulamentele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare impun restrictii legate de plasamentele in actiuni nelistate pentru fondurile deschise de investitii, dar nu si pentru alte organisme de plasament colectiv, cum sunt organizate SIF-urile", a declarat Mihai Fercala, citat de NewsIn.

Totusi, exista o derogare de la Regulamentul nr. 15 al CNVM, prin care SIF-urile nu pot detine mai mult de 20% din capitalul social al unei societati nelistate, cu exceptia bancilor, unde isi pot majora participatia, a explicat Fercala. "SIF-urile au voie sa cumpere actiuni la BCR peste cota de 5% pe care o detin acum, in scop speculativ, acesta fiind obiectul nostru de activitate", a explicat Fercala.

Practic, regulamentele CNVM impun restrictii fata de expunerile din activul net al unui fond de investitii in actiuni emise de un singur emitent, in functie de tipul fondului, potrivit reprezentantilor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. De exemplu, pentru fondurile de actiuni, expunerile in actiuni pot ajunge si pana la 90-100% din activul net.

"Daca CNVM ne va trata va fonduri de investitii, ne va defavoriza si pe noi, si pe actionarii nostri", considera presedintele SIF 3 Transilvania. Potrivit acestuia, SIF-urile nu sunt fonduri de investitii de tip inchis clasice si prin urmare nu pot fi obligate sa isi vanda participatiile la BCR in cazul in care si-ar majora cota pe care o detin in prezent.

"Se pot gasi mijloace prin care SIF-urile sa isi majoreze participatia la BCR", considera Sorin Mihai Turtoescu, presedintele SIF 2 Moldova. in replica, Petre Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest, care administreaza SIF 4 Muntenia, considera ca, din punct de vedere legal, SIF-urile nu au voie sa cumpere actiuni la BCR peste cota actuala de 5% pe care o detin, potrivit prevederilor Regulamentului 15 al CNVM.

"CNVM ar trebui sa ne lase sa actionam in interesul actionarilor nostri", a mai spus Mihai Fercala. Potrivit acestuia, SIF-urile ar putea face o contraoferta pentru a cumpara actiunile salariatilor BCR care nu si-au vandut participatiile in cadrul ofertei lansate de Erste Bank, care se deruleaza pana pe 24 noiembrie 2006. "Daca vor mai ramane actiuni, este posibil sa facem o oferta catre salariatii BCR, dar pretul il vom anunta numai dupa inchiderea ofertei lansate de Erste Bank", a declarat Mihai Fercala. in opinia sa, Erste Bank nu va reusi sa cumpere mai mult de 3,5-4% din pachetul de 8% detinut de salariatii BCR.

Erste Bank a initiat, la inceputul lunii noiembrie, o oferta pentru actiunilor detinute de salariati, la pretul de 6,5 euro pentru o actiune BCR sau o actiune Erste pentru fiecare sase actiuni BCR. Banca austriaca a finalizat achizitia a 61,9% din BCR in luna octombrie 2006. Aproximativ 30% din banca este detinut de Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), iar restul de 8% de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri