In cazul in care cele cinci societati de investitii financiare (SIF) ar accepta o conversie a actiunilor BRC pe care le detin in titluri Erste, SIF-urile ar detine aproximativ 12-15% din capitalul bancii austriece, devenind al doilea actionar seminificativ, a declarat Petre Szel
Erste Bank ar trebui sa plateasca 1,8 miliarde euro pentru a cumpara pachetul de 30% pe care il detin cele cinci SIF-uri la Banca Comerciala Romana, a declarat presedintele Muntenia Invest, Petre Pavel Szel.

"Nu cred ca Erste Bank are in acest moment posibilitatea de a plati SIF-urilor 1,8 miliarde euro, in cazul in care ar face o oferta similara de pret cu cea pentru salariatii BCR", a declarat Peter Pavel Szel, citat de NewsIn. in plus, presedintele SAI Muntenia Invest considera ca acum Erste este preocupata de restructurare bancii si nu are timp de alte jocuri. "Problema principala in acest caz este obligativitatea listarii BCR in termen de trei ani, in caz contrar revenindu-se la conditia initiala, prin care deciziile in adunarea generala se adopta cu aprobarea a 75% din actionari".

"Daca ar intra in acest moment 1,8 miliarde euro cash in conturile SIF-urilor nici sistemul bancar romanesc nu ar face fata pentru ca s-ar crea lichiditati foarte mari pe piata care nu pot fi investite imediat", a explicat Szel.

Deocamdata, nu exista nicio oferta ferma din partea Erste Bank pentru preluarea actiunilor detinute de SIF-uri la BCR, care valoreaza foarte mult in conditiile in care cele cinci societati de investitii financiare actioneaza impreuna, a mai spus Szel.

Potrivit acestuia, SIF-urile asteapta o oferta concreta din partea Erste Bank inainte de a lua o decizie si nu sunt interesate pentru moment sa vanda actiunile pe care le detin la BCR. in ceea ce priveste posibilitatea ca SIF-urile sa faca o oferta pentru cumpararea actiunilor de la salariatii BCR care nu vor vinde in cadrul ofertei lansate de Erste Bank, presedintele Muntenia Invest considera ca societatile de investitii financiare nu pot detine mai mult decat cota actuala din capitalul social al bancii, conform legislatiei actuale de pe piata de capital care limiteaza plasamentele realizate de alte organisme de plasament colectiv (nota red - SIF-urile sunt incadrate in categoria "Alte Organisme de Plasament Colectiv").

Salariatii Bancii Comerciale Romane detin un pachet de 8% din capitalul bancii, iar Erste Bank a initiat, la inceputul lunii noiembrie, o oferta pentru preluarea acestor actiuni, la pretul de 6,5 euro pentru o actiune BCR sau o actiune Erste pentru fiecare sase actiuni BCR. Banca austriaca a finalizat achizitia a 61,9% din BCR in luna octombrie a anului curent.

Aproximativ 30% din banca este detinut de Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), iar restul de 8% de angajati. La sfarsitul saptamanii a expirat perioada de subscriere pe care au avut-o actionarii care au optat pentru vanzarea titlurilor BCR catre Erste. Potrivit opiniei lui Szel, Erste "in cel mai bun caz a obtinut jumatate din oferta (4% din actiunile BCR)".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri