Plata drepturilor de pensii pentru pilonul II va fi suportata din contul individual al participantului si nu va afecta sistemul public de pensii, informeaza ministrul muncii, Gheorghe Barbu si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, printr-o declaratie comuna
In replica la declaratiile recente, potrivit carora pensiile private ar crea disfunctionalitati in randul beneficiarilor sistemului public de pensii, cei doi ministri au facut o declaratie comuna prin care afirma ca sistemul privat de pensii nu-l va afecta pe cel public, iar pensionarii isi vor primi integral pensiile, inclusiv majorarile, conform programului stabilit de Guvern.

Potrivit declaratiei celor doi ministri, introducerea pilonului II de pensii este necesara pentru stabilirea sistemului de pensii in ansamblul sau pentru urmatorii 50 de ani, pentru ca veniturile asiguratilor sa fie mai mai decat cele din in sistemul public.

De asemenea, plata pensiilor private se va face din sumele existente in contul individual al participantului si nu va afecta sistemul public. Diferenta de venituri alocata pilonului II va fi acoperita integral de la bugetul de stat fie din emisiuni de titluri de stat, fie din imprumuturi sau din fonduri provenite din privatizari.

Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat joi intr-o conferinta de presa, ca introducerea sistemului privat de pensii se va face printr-un grad scazut de indexare a pensiilor de stat, prin cesterea virstei de pensionare si prin scaderea ratei medii de inlocuire a salariilor prin pensii.

"Ceea ce guvernantii omit sa spuna cetatenilor este ca, daca va fi adoptat in forma actuala propusa spre aprobare, proiectul de lege care reformeaza sistemul de pensii poate avea consecinte sociale negative pentru intregi categorii sociale", a spus Dandea, citat de NewsIn.

"Prin introducerea pensiei private obligatorii, un procent de maxim 20% din contributiile la fondul de pensii ale unui angajat, procent care va fi atins in opt ani de la intrarea in vigoare a legii, va merge catre un fond de pensii administrat privat, procent care se va scadea din contributia la fondul public de pensii. in aceasta situatie, bugetul public de pensii va inregistra un deficit bugetar important, care ar putea fi acoperit din venituri obtinute din privatizarea partiala a sistemului public de pensii, prin imprumuturi la organisme financiare internationale, fapt care va genera o crestere a debitelor guvernamentale, prin reducerea pensiilor din sistemul public sau din alte surse", a adaugat Dandea.

Vicepresedintele Cartel Alfa a aratat ca in Polonia, tara care a implementat o reforma a pensiilor asemanatoare celei din Romania, Institute for Market Economics din Gdansk a realizat un studiu care arata ca introducerea pensiei private obligatorii se dovedeste a fi destul de costisitoare pe termen lung. "in cea mai mare parte, acoperirea deficitului din sistemul public de pensii, rezultat ca urmare a aparitiei pensiei private obligatorii, va fi acoperit din economii realizate in sistemul public de pensii: printr-o indexare scazuta a pensiilor, prin cresterea varstei de pensionare si prin scaderea ratei medii de inlocuire a salariilor prin pensii, in cadrul schemelor de pensii private", a spus Dandea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri