Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca vrea sa atraga de la banci, la licitatia de joi, 200 milioane lei (58 milioane euro), reprezentand contravaloarea certificatelor de depozit cu scadenta la trei luni, a declarat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.
"Banca nationala a anuntat ca vrea sa atraga la licitatia de joi pentru certificatele de depozit doar 200 milioane lei, ceea ce reprezinta un semnal ca BNR vrea sa lase mai multe lichiditati in piata pentru ca nu vor sa mai ia multi lei cu dobanda de 8,75% pe an. Lumea a inceput, deja, sa isi puna semne de intrebare cu privire la intentiile BNR si a inceput sa cumpere valuta", a explicat Birle, citat de NewsIn.

BNR va putea sa atraga la licitatia de joi, conform legii, intre 75 si 125% din suma propusa initial, mai exact intre 150 si 250 milioane lei, in functie de sumele si dobanzile pe care le vor licita bancile, iar decontarea propriuzisa a sumelor va fi facuta vineri. Banca centrala a anulat licitatia similara din noiembrie, iar la ultimele doua licitatii pentru depozitele la o luna a atras doar o parte din sumele oferite de banci.

Drept urmare, dobanzile de pe piata interbancara au scazut, iar BNR a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 3,47% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 1,25 puncte procentuale fata de marti, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 4,97% pe an, cu 1,16 puncte mai putin decat in ziua precedenta.

Lichiditatea din piata a crescut si ca urmare a faptului ca, miercuri, a revenit in piata un depozit de 1,56 miliarde lei atras in urma cu o luna de banca centrala. BNR anunta suma pe care vrea sa o atraga in certificate de depozit la trei luni in fiecare zi de miercuri din a doua saptamana a fiecarei luni. A doua zi, joi, organizeaza licitatia, la care banca centrala poate sa accepte ofertele de sume si dobanzi licitate de bancile comerciale si tot atunci, BNR anunta si dobanda la care a acordat certificatele. Decontarea propriu-zisa a banilor are loc, insa, vineri - in ziua urmatoare.

Banca centrala a mai atras in luna noiembrie 6,29 miliarde lei (echivalentul a 1,8 miliarde euro) in depozite la o luna pentru care ofera o dobanda de 8,75% pe an, iar in primele doua licitatii similare din luna decembrie a scos din piata doar 5,355 miliarde lei (1,56 miliarde euro) din cele 5,93 miliarde lei oferite de banci. Refuzul de a steriliza complet sumele oferite de banci la aceste licitatii a fost interpretat de analistii din piata ca o incercare a bancii centrale de a tempera aprecierea accentuata a leului din ultima vreme.

BNR a afisat, miercuri, un curs oficial de 3,4208 lei/euro, acesta fiind cel mai mic nivel atins de euro anul acesta. Leul s-a apreciat, miercuri, cu 96 lei fata de euro (0,28%), comparativ cu nivelul de marti, cand BNR a afisat un curs de 3,4304 lei/euro. Euro nu a mai coborat sub acest nivel din 10 august 2005, cand cursul oficial era de 3,4042 lei/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri