Agentia Standard&Poor\'s (S&P) a marit, luni, ratingurile grupului financiar belgian KBC cu privire la datoriile pe termen lung, de la \"A+\" la \"AA-\", iar pentru cele pe termen scurt, calificativul a crescut de la \"A-1\" la \"A-1+\", in urma extinderii in Europa Centrala si de Est.
"Operatiunea de modificare a ratingurilor reflecta profilul de afaceri puternic si diversificat al bancii si profilul financiar puternic al grupului", a comentat analistul S&P, Sylvie Dalmaz, dupa cum informeaza NewsIn. Perspectiva ratingurilor atribuite KBC, care a anuntat recent preluarea pachetului majoritar al Romstal Leasing, este stabila.

Maniera conservativa de abordare a expansiunii in Europa Centrala si de Est este unul din atu-urile grupului, care sprijina ratingurile, se arata intr-un comunicat al S&P. Agentia de evaluare a riscurilor financiare S&P mentioneaza, printre aspectele pozitive, performanta operationala tot mai buna si gestionarea buna a conducerii grupului si a riscurilor.

Potrivit S&P, ratingurile atribuite bancii reflecta si prezenta puternica in Europa Centrala si de Est si profilul financiar forte al grupului, care include si o capitalizare solida. "Desi consideram extinderea grupului KBC in Europa Centrala si de Est solida din punct de vedere al strategiei, aceasta (n.r. extinderea) expune grupul unor tari care poarta o povara a riscurilor economice si ale industrei financiare mai mare decat cea din Belgia", considera analistii S&P.

S&P considera ca grupul isi va mentine strategia actuala de afaceri. Asadar, agentia de rating considera ca expansiunea in Europa Centrala si de Est va continua organic si prin crestere externa mai ales in tarile unde grupul este deja prezent. Profitabilitatea ar putea fi mai slaba in 2007, insa Europa Centrala si Est va ramane motorul profitului pentru grupul belgian, mai spune S&P.

"Desi nu exista nicio presiune asupra ratingurilor, perspectiva ar putea fi schimbata in negativ daca asteptarile nu sunt intalnite, cum ar fi, de exemplu, o strategie de extindere mai agresiva pe piete imature, ceea ce ar dauna semnificativ profilului de risc al grupului", au conchis analistii agentiei de rating.

Belgienii de la banca KBC au platit 70 milioane euro (240 milioane lei) companiei Romstal Imex pentru pachetul majoritar detinut la Romstal Leasing si INK Broker de Asigurari, au anuntat, vineri, 15 decembrie, partanerii tranzactiei, intr-un comunicat. Potrivit acordului dintre cele doua institutii, tranzactia va fi incheiata in primul trimestru al anului 2007. "Ca un actionar activ, strategic, KBC este implicata in promovarea oportunitatilor de crestere si facilitarea expansiunii acestei companii de leasing", a afirmat directorul executiv al KBC, Andre Bergen. "Noi vedem Romstal Leasing ca o platforma ideala de dezvoltare suplimentara a activitatilor de broker de asigurare si finantare a consumatorilor", a mai spus Bergen. in plus, compania se potriveste modelului societatilor de leasing ale KBC din Europa Centrala, a subliniat oficialul grupului belgian.

Romstal Leasing este cea mai mare companie de leasing independenta din Romania. La finele anului 2005, compania romana de leasing detinea o cota de 3,25% din piata de leasing si era a 13-a companie ca volum de contracte incheiat, conform statisticilor prezentate de companii in comunicat. Romstal Leasing ofera servicii de leasing imobiliar, pentru echipamente, vehicule comerciale si motociclete.

Portofoliul de contracte al companiei este dominat de leasingul auto (80%). Rentabilitatea fondurilor proprii a crescut cu 33% in 2005, in timp ce profitul net a inregistrat anul trecut un avans de 11% fata de 2004. Romstal Leasing a incheiat anul trecut cu un profit net de 10,5 milioane lei, (aproximativ 2,9 milioane euro). Activele au crescut cu 67% in 2005, pana la 36 milioane euro (130,4 milioane lei).

KBC este unul din cele mai mari grupuri financiare din Europa. Banca belgiana a incheiat primele noua luni ale acestui an cu un profit net de 2,79 miliarde euro. Reamintim ca grupul belgian KBC a fost prezent in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, castigata in cele din urma de austriecii de la Erste Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri