Cresterea bursiera din acest inceput de an a atras noi jucatori la bursa. Ziarul Cotidianul va prezinta tot ceea ce trebuie sa stiti despre acest joc, precum si capcanele pe care societatile de valori mobiliare vi le pot intinde pentru a-si creste comisionul.

Primul pas pe care trebuie sa-l faca o persoana care doreste sa joace la bursa este adresarea la o firma de brokeraj autorizata (societate de valori mobiliare - SVM) de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Aici i se aduc la cunostinta viitorului jucator suma minima pe care trebuie sa o aiba in cont si comisionul pe care trebuie sa-l plateasca societatii in cauza.

Comisioane si capcane

Ca peste tot in aceasta lume, orice afacere are capcanele ei. Iar cum jocul la bursa este de fapt o afacere, are unele capcane pe care jucatorul este bine sa le cunoasca. In general, fiecare societate de valori mobiliare (SVM) ii cere persoanei interesate de cumpararea sau vinzarea de actiuni sa-si deschida la societate un cont de investitii, suma minima prevazuta fiind 10-50 de milioane de lei, in functie de politica SVM respective. Apoi, se semneaza un contract in care sint prevazute comisionul firmei si alte taxe necesare. In general, pentru 10 milioane de lei, comisionul maxim este de 3-4%, acesta scazind pe masura ce creste suma investita (la 50 de milioane de lei, comisionul este de 1-1,5%). Viitorul jucator la bursa trebuie sa fie foarte atent la contractul pe care il semneaza cu firma respectiva. Sint societati de valori mobiliare care cer un comision mic, dar percep alte taxe. Spre exemplu: taxa de deschidere de cont, taxa pentru administrarea contului, taxa de transfer de actiuni la Registrul actionarilor, taxa de retragere de numerar, taxa de consultanta si comisionul ce se plateste Bursei de Valori Bucuresti. De aceea, este bine ca investitorul sa nu fie atras de comisionul scazut al societatii de brokeraj si sa treaca cu vederea alte clauze prevazute in contractul incheiat, spune Razvan Pasol, directorul societati Intercapital Invest.

Acte necesare

Pentru jocul la bursa, persoana in cauza are nevoie in primul rind de buletin, pentru incheierea contractului, si de bani, pentru contul de investitii. Apoi, este pusa in legatura cu un om din firma (broker), pe care il va anunta telefonic (ori prin fax sau Internet) cind doreste sa vinda sau sa cumpere actiuni. Nu trebuie uitat ca la Bursa de Valori Bucuresti se pot vinde sau cumpara pachete de 500 de actiuni sau multiplul acestora. Se percepe comisionul stabilit atit la cumpararea actiunilor, cit si la vinzarea lor. Adica, daca ati stabilit un comision de 3% la o investitie de 10 milioane de lei (pe care i-ati depus in cont), platiti societatii de valori mobiliare 3% din cit valoreaza actiunile cumparate, iar la vinzarea pachetului de actiuni inca 3% din suma pe care ati incasat-o.

Actiunile se pot vinde in aceeasi zi

Pina astazi (luni, 24 ianuarie), actiunile cumparate de un investitor in sedinta de dimineata puteau fi vindute in aceeasi zi daca jucatorul dorea acest lucru, fiind multumit de randamentul lor. Din pacate, astazi nu putem spune cu siguranta daca acest lucru mai este valabil, datorita unei masuri a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care inca nu a fost explicata, spune Marius Plugaru, director Iebatrust. Razvan Pasol considera ca momentan tranzactiile inca se pot face in aceeasi zi. Deci, puteti vinde si cumpara actiuni in aceeasi zi daca sinteti multumit de pretul oferit.

Portofoliile diversificate sint recomandate

Daca nu aveti experienta in jocul la bursa, cereti-i ajutorul brokerului sau, in cazul in care va permiteti, apelati la un consultant financiar. Contractul incheiat cu firma de brokeraj poate prevede ca si consultanta sa fie inclusa in comisionul platit firmei. Dar este recomandat sa cumparati pachete diversificate de actiuni. Adica, este indicat sa detineti actiuni in cit mai multe sectoare de activitate - petrochimie, industria farmaceutica, banci ori societati de investitii financiare. Nu mizati pe o singura societate, deoarece este posibil sa pierdeti. Un portofoliu diversificat de actiuni este recomandat in general unui investitor nou. In acest fel, investitia sa este mai putin expusa riscului. De asemenea, este bine ca investitorul sa fie atent la rezultatele financiare ale societatii atunci cind doreste sa cumpere sau sa vinda actiuni si mai putin la zvonurile care circula pe piata ori in presa, atrage atentia Marius Plugaru.

Unde ne adresam pentru probleme

Ca in orice afacere, si la bursa pot aparea nemultumiri din partea investitorului. Pentru cei care ajung in aceasta situatie, primul pas ce trebuie facut este spre broker. Trebuie sa lamuriti cu el problema aparuta. Daca nu ati rezolvat-o, va trebui sa va adresati conducerii societatii de valori mobiliare, care are la dispozitie un departament de control intern, ce monitorizeaza tranzactiile facute de brokeri. Ultimul pas il reprezinta adresarea catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care poate chiar ridica licenta firmei de brokeraj.

Hotaririle CNVM irita societatile de valori mobiliare
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis zilele trecute o hotarire prin care ordinele de vinzare a valorilor mobiliare vor fi preluate si executate de intermediarii autorizati de CNVM in baza extraselor de cont. Propriu-zis, prin aceasta masura se ingreuneaza si mai mult vinzarea actiunilor pe bursa. Iar cele cumparate dimineata nu mai pot fi vindute in aceeasi zi, spune Marius Plugaru, director Iebatrust. Razvan Pasol, director Intercapital Invest, considera ca masura CNVM se adreseaza doar celor care doresc sa-si vinda pe piata actiunile primite in baza cuponului Vacaroiu. Oricum, daca masura nu va aduce clarificarile necesare, este posibil ca volumul tranzactiilor pe piata de capital sa scada semnificativ. Din pacate, hotarirea a fost luata fara ca brokerii ori conducerea Bursei de Valori Bucuresti sa fi fost intrebata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri