BRD-SocGen, al doilea jucator de pe piata, a trecut pentru prima oara in istoria bancii de pragul de 50 milioane de euro profit trimestrial.
BRD-Groupe Societe Generale a obtinut, in trimestrul al patrulea al anului trecut, un profit net de 179,3 milioane lei (53 milioane euro), in crestere cu 70,5% fata de intervalul similar din 2005, cand banca a obtinut un profit net de 105,15 milioane lei. Venitul net bancar a crescut cu 26%, pana la 1,772 miliarde lei (peste 524 milioane euro).

Banca a incheiat anul 2006 cu un profit net de 656 milioane lei (194 milioane euro), in crestere cu 19% fata de anul precedent, pe fondul dublarii creditelor pentru populatie

Daca anul trecut presedintele Patrick Gelin aprecia ca rezultatele sunt foarte bune, iar cresterea de 17% a venitului bancar reflecta puternica dezvoltare a bancii'', ieri francezul a explicat cum cheltuielile au fost foarte bine controlate. Ma astept la o diversificare treptata a surselor de venituri la BRD si la o echilibrare a lor intre persoane fizice, firme si operatiuni de piata, a adaugat Gelin.

Seful BRD a mentionat ca portofoliul de credite al bancii a crescut cu 79% in 2006, pana la 18,7 miliarde lei (5,5 miliarde euro) la finalul anului, iar depozitele atrase au ajuns la 19,6 miliarde lei (5,8 miliarde euro), in crestere cu 35% fata de anul precedent. Din totalul creditelor acordate, jumatate erau credite pentru populatie, care au avansat cu 113% fata de 2005. imprumuturile acordate firmelor au crescut, in 2006, cu 54%.

In 2006, BRD-SocGen a deschis 274 de noi unitati, care reprezinta peste doua treimi (69%) din numarul de sucursale si agentii deschise de grupul financiar francez in lume in anul trecut, ajungand la 600 de unitati. Numarul clientilor bancii a ajuns la aproximativ 2 milioane, cu 360.000 mai mult decat in anul precedent.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost, in 2006, de 36%, in usoara crestere fata de anul precedent, iar coeficientul de exploatare a fost de 49%, in crestere fata de 2005 din cauza investitiilor masive realizate de banca anul trecut, potrivit rezultatelor preliminare ale bancii.

Potrivit datelor furnizate de Patrick Gelin, BRD a fost anul trecut liderul extinderii teritoriale, cu 274 de noi unitati deschise in intreaga tara. Aceasta expansiune a retelei a condus la cea mai puternica recrutare de personal din sectorul bancar romanesc, anul trecut BRD angajand mai mult de 2.200 de noi salariati. Bugetul anual al bancii de formare personala a ajuns in acest moment la 7 milioane de lei, a explicat Gelin. Spre exemplu, in anul 2006 numarul angajatilor Raiffeisen a crescut cu 2% comparativ cu sfarsitul anului 2005 ceea ce a dus la un numar total de 4982 salariati.

Dupa publicarea rezultatelor financiare prelimiare, actiunile BRD SocGen s-au apreciat cu 0,91% de la 22,00 lei, pana la 22,20 lei, dupa ce la reluarea la tranzactioanre au atins un nou maxim de 22,80 lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD SocGen a fost de 3,73 milioane lei.

"BRD impresioneaza in continuare prin cresterea rezultatelor si prin indicatorii eficienta. Banca a castigat an de an cota de piata, ajungand acum la o structura echilibrata a portofoliului de credite retail vs. corporate. Investitorii apreciaza dezvoltarea bancii, fiind dispusi sa plateasca un pret de bursa care corespunde unui P/E de 23.6," a explicat pentru Wall-Street Cristian Tudorescu Senior Analyst Vanguard.

Gelin a mentionat ca evolutia cursului actiunii BRD este in continuare remarcabila mizand pe doua coordonate esentiale: BRD detine 20% din total capitalizarea bursiera si 25% din free float-ul BVB (incluzand detinerea SIF-urilor).

Venitul net bancar al BRD ar putea creste in acest an intr-un ritm similar celui din 2006, iar cheltuielile generale se vor mentine la un nivel ridicat, din cauza investitiilor si a costurilor asociate riscului si rezervelor obligatorii, a spus presedintele BRD SocGen.

"In 2007 am plecat de la principiul ca mediul economic se mentine in acelaesi tendinte ale anului trecut, cu o crestere sustinuta. In ce priveste venitul net bancar ne asteptam la o crestere similara cu cea din 2006", a declarat Gelin cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ale BRD Groupe Societe Generale.

Patrick Gelin a mai explicat cum concurenta pe piata bancara se va intensifica anul acesta ca urmare a procesului de restructurare a BCR, fuziunii care a dus la formarea HVB Tiriac Unicredit dar si in contextul expansiunii prezentei locale a GE Money, divizia de servicii financiare a concernului american General Electric.

Cheltuielile generale se vor mentine la un nivel ridicat si in 2007", a spus Gelin. Estimarea privind nivelul cheltuielilor se bazeaza pe faptul ca "agentiile numeroase deschise in 2006 nu isi vor atinge pragul de rentabilitate optima decat in 2008, deci vor continua sa aiba o pondere insemnata in cheltuielie generale", spune Gelin. Pe de alta parte, in 2007 vor continua "dezvoltari informatice si imobiliare". Costul riscului este in mod istoric foarte scazut, "dar ar putea creste usor in 2007, insa nu ne putem pronunta asupra acestui aspect in acest moment, iar semnul de intrebare priveste politica bancii centrale, in special in ce priveste rezerva minima obligatorie", a adaugat Gelin.

Gelin a spus ca se astepta la o diversificare treptata a surselor de venituri la BRD si la o echilibrare a lor intre persoane fizice, firme si operatiuni de piata.

Totalul creditelor neperformante au avut o pondere de 0,35% din totalul angajamentelor BRD in 2006, fata de 1% cat era in decembrie 2005 si e posibil sa mai scada si in anii urmatori.

In ceea ce priveste dividendele ce vor fi distribuite actionarilor anul acesta, BRD urmeaza sa propuna actionarilor bancii o valoare pentru dividendele ce vor fi acordate din profitul net de anul trecut la adunarea generala a actionarilor din luna aprilie, a spus Patrick Gelin.

"Nu am luat, inca, decizia de repartizare a dividendelor. Aceasta va fi luata la adunarea generala a actionarilor din 18 aprilie", a conchis Gelin.

Subsidiara romaneasca a grupului financiar francez SocGen, BRD-Groupe Societe Generale, este a doua banca din Romania, cu active de 28,03 miliarde lei (8,29 miliarde euro) la sfarsitul anului 2006, o cota de piata de 16,28%, potrivit datelor bancii centrale. Banca are un capital social de 696,9 milioane lei si avea o capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de 15,3 miliarde lei (circa 4,5 miliarde euro).

Principalul actionar este Societe Generale, care controleaza 58,33% din capitalul bancii. Cele cinci societati de investitii financiare detin impreuna 25,6% din capital, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine 4,99%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri