HVB Tiriac Bank a raportat profit in scadere in urma procesului de fuziune dintre HVB Bank si Banca Tiriac si procesului aflat inca in desfasurare de fuziune cu UniCredit Romania. Veniturile HVB Tiriac au crescut in schimb, in timp ce rezultatele UniCredit nu au fost afectate de dubla fuziune bancara, banca raportand un profit triplu
HVB Tiriac Bank, al patrulea jucator de pe piata bancara autohtona, a obtinut in 2006 un profit net de 159 milioane lei (45,11 milioane euro), in scadere cu 16,2% fata de anul trecut, din cauza costurilor fuziunii dintre Banca Tiriac si HVB si ulterior cu UniCredit Romania. Profitul brut al HVB Tiriac Bank a fost anul trecut de 195 milioane lei, cu 11,8% mai mic decat in anul precedent.

Daca nu sunt luate insa in considerare efectele costurilor legate de fuziunea si de integrarea celor doua banci profitul HVB Tiriac arata o crestere cu 21,9%, potrivit reprezentantilor bancii. In plus, veniturile institutiei bancare au crescut anul trecut cu 11,2% fata de 2005 pana la 580 milioane lei, iar veniturile operationale au crescut cu 7% fata de anul precedent pana la 275 milioane lei.

"Anul 2006 a fost un an important pentru HVB Tiriac Bank, caci am reusit sa finalizam cu succes prima fuziune si am inceput-o pe a doua, cu Unicredit Romania, limitand pe cat posibil impactul acestei perioade asupra activitatii zilnice a bancii. Daca nu luam in considerare costurile acestei triple fuziuni, HVB Tiriac a avut o buna evolutie in ceea ce priveste toti indicatorii de afaceri", a spus citat de NewsIn, presedintele bancii, Dan Pascariu.

Randamentul capitalurilor proprii (ROE), dupa impozitare, a fost anul trecut de 16,9%, iar raportul dintre costurile operationale si venituri s-a situat la 52,6%. Depozitele inregistrate de HVB Tiriac anul trecut au inregistrat o scadere la 4,43 miliarde lei in 2006 de la 4,7 miliarde lei in anul precedent, respectiv cu 5,8%.

La sfarsitul anului 2006, HVB Tiriac Bank avea 526.000 de clienti, din care 3.400 companii si 522.600 persoane fizice, cu 26.000 mai mult decat dupa primele noua luni ale anului trecut. Numarul total al clientilor corporativi a depasit 3.400 anul trecut, de la 1.760 cati erau in 2005, in vreme ce portofoliul de credite corporative a atins nivelul de 2,8 miliarde lei la sfarsitul lui 2006. Pe langa promovarea activa a produselor derivative pentru clientii corporativi banca a pus accent pe dezvoltarea produselor de cash management si pe solutiile adaptate clientilor cheie, cum ar fi implementarea de modalitati alternative de colectare a facturilor prin parteneri agreati sau prin comert electronic(e-commerce).

UniCredit Tiriac Bank nu prinde podiumul

Potrivit datelor prezentate, activele totale ale HVB Tiriac au atins 8,75 miliarde lei la finalul anului trecut, in scadere cu 8,3% fata de sfarsitul lui 2005. Aceasta situatie, precum si cresterea inregistrata de Banca Transilvania in anul precent, a facut ca distanta dintre cele doua banci sa se reduca. Banca Transilvania, care si-a majorat activele cu peste 64%, pana la 8,08 miliarde de lei, ceea ce a implicat un mare plus la cota de piata, pana la 4,7%, comparativ cu HVB Tiriac care are o cota de aproximativ 5,1%.

Activele totale ale UniCredit Romania au avansat in 2006 cu 41% fata de anul anterior si au ajuns la 2,85 miliarde lei la finalul anului trecut, potrivit datelor prezentate ieri de catre banca. Astfel, UniCredit Tiriac Bank va avea active totale de 11,6 miliarde lei, mai putin decat Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem, care detine active de 13,8 miliarde de lei, in crestere cu 25,45% in 2006 comparativ cu anul anterior. Raiffeisen Bank, si-a mentinut pozitia chiar daca a inregistrat o ingustare a cotei de 0,62 puncte procentuale, coborand la 8% din activele sistemului bancar.

Veniturile combinate ale HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania, care vor incheia procesul de fuziune in luna iunie, au crescut cu aproape 15% in 2006, iar venitul operational a crescut cu 10%. Profitull combinat al celor doua institutii bancare anul trecut a fost de 175 milioane lei (49,61 milioane euro).

Profitul net al Unicredit Romania s-a triplat in 2006

Unicredit Romania a obtinut anul trecut un profit net de 16 milioane lei (4,5 milioane euro), de peste trei ori mai mare decat cel din 2005, datorita cresterii puternice a veniturilor operationale dupa extinderea din ultimii doi ani. In 2005, banca afisase un profit net de 5 milioane lei.

Fuziunea a taiat profitul HVB Tiriac
Unicredit Romania a raportat venituri in crestere cu 28% in anul trecut pana la 174 milioane lei (49,4 milioane euro). Veniturile operationale au crescut cu 43% in 2006 pana la 44 milioane lei (12,5 milioane euro) datorita expansiunii organice a bancii in anii 2005-2006, care a implicat deschiderea a aproximativ 20 de sucursale.

La sfarsitul anului trecut, Unicredit Romania avea un portofoliu de 74.300 clienti, din care 59.300 persoane fizice si 15.000 de companii, iar banca a atras peste 11.000 de clienti noi in ultimul trimestru al anului trecut.

Creditele de retail au contribuit cel mai mult anul trecut la cresterea portofoliul total de credite, imprumuturile acordate clientilor de retail inregistrand o crestere anuala de aproape 150% pana la 329 milioane lei, in timp ce creditele pentru companii au sporit anual cu peste 30%. In contextul reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) la creditarea in valuta, imprumuturile totale au crescut cu 45% , pana la 1,66 miliarde lei, de la 1,15 miliarde lei cat erau la sfarsitul lui 2005.

Creditele de retail au contribuit cel mai mult anul trecut la cresterea portofoliul total de credite al UniCredit Romania, imprumuturile acordate clientilor de retail inregistrand o crestere anuala de aproape 150% pana la 329 milioane lei. In acelasi timp, numarul creditelor de retail s-a dublat in 2006 si in cazul HVB Tiriac Bank, iar valoarea lor a crescut cu aproape 48% fata de anul anterior. "Vrem sa ne concentram pe activitatea de retail si in acest an, ca sa devenim cel putin la fel de buni competitivi ca pe segmentul corporativ", a mai spus Rasvan Radu.

Depozitele UniCredit Romania au crescut anul trecut cu 41,3%, la 1,3 miliarde lei de la 920 milioane lei cat erau la sfarsitul lui 2005. Depozitele corporative, in special cele pe termen scurt, au crescut cu 57%, iar cele de retail cu 13%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri