Banca Comerciala Romana (BCR) a plasat cea mai mare emisiune de obligatiuni in lei din piata bursiera romaneasca, in valoare de 242 milioane lei Obligatiunile BCR se vor tranzactiona insectorul Titluri de credit la categoriaa doua aobligatiunilor corporative cu simbolul BCR09
Obligatiunile BCR au maturitatea de trei ani (28.11.2009). Dobanda bondurilor va fi platita semestrial, iar rata dobanzii este fixa, de 7,25%, nivel care va reprezenta, pentru o perioada de timp, o referinta importanta atat pentru emitentii de instrumente de venit fix, cat si pentru investitori..

Emisiunea este cea mai importanta lansata pana in prezent la BVB de o entitate din Romania si singura care a beneficiat de ratingurile a doua agentii specializate, Standard &Poors si Fitch, aceasta fiind o masura a dorintei noastre de a oferi investitorilor un reper consistent in ceea ce priveste raportul rentabilitate/risc asociat instrumentelor de credit emise de BCR a declarat Danut Bunea, vicepresedinte executiv al BCR.

Anul trecut, BCR a atras, in total, 242,8 milioane lei (69,181 milioane euro) in cadrul ofertei publice de vanzare de obligatiuni derulata, prin intermediul BVB, in perioada 8-21 noiembrie. BCR a emis 2.428.278 de obligatiuni cu o valoare nominala de 100 lei. Emisiunea de obligatiuni BCR s-a derulat prin casa de brokeraj BCR Securities si unitatile BCR, fiind cotata cu "A minus" de Fitch Ratings si cu "BBB minus" de Standard&Poors.

Emisiunea a fost suprasubscrisa in proportie de 121,4%. 98,63% au fost subscrise de catre investitori persoane juridice in timp ce 1,37% au fost subscrise de investitori persoane fizice. Mai mult de jumatate (56,9%) din volumul subscrierii a fost realizat de banci din Romania si din strainatate, aproape o treime (32,9%) de societati de asigurari si 5,6% de fonduri de investitii. Doua treimi (66,46%) din totalul obligatiunilor au fost subscrise de investitori nerezidenti.

Consideram ca fiind destul de inalt nivelul costurilor pe care il presupune finantarea prin emiterea de obligatiuni pe piata de la Bucuresti. Responsabilii pietei de capital ar trebui sa aiba serios in vedere reconsiderarea acestui aspect astfel incat piata obligatiunilor sa se poata dezvolta sensibil in urmatorii ani, profitand si de conditiile propice generate de aparitia fondurilor locale de pensii. In plus consideram ca este necesar un efort mai sustinut in vederea popularizarii acestor instrumente in randul persoanelor fizice care detin o cota nesemnificativa in cadrul emisiunilor de obligatiuni lansate pana in prezent pe piata romaneasca, a mai declarat Marius Ioan Danila, director executiv al Directiei Corporate Finance din BCR.

BCR a mai lansat pana acum la Bursa de Valori Bucuresti 26 de emisiuni de obligatiuni municipale si cinci emisiuni de obligatiuni corporative, care se afla in derulare. Totodata Erste Bank Viena a lansat, in luna Ianuarie 2007, o emisiune de obligatiuni denominate in lei, in valoare de 450 milioane lei, cu scadenta la 5 ani si un cupon de 7,0%. Obligatiunile EBV au fost cotate cu rating A1 (Moodys) si A (Fitch).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri