Credite cu dobanzi mai mici si o oferta mai variata de oferte printre care si creditele ipotecare pe generatii. Toate acestea sunt foarte probabile in viitorul apropiat datorita intensificarii concurentei pe piata bancara prin venirea marilor banci internationale. In plus, creditul mai mare cu avans redus va deveni realitate pana in vara
Dobanzile bancare ar urma sa scada odata cu intrarea pe piata romaneasca a unor banci puternice, cel mai probabil pana in toamna, ceea ce ar duce la cresterea si diversificarea ofertelor de creditare pentru populatie, spune prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.

"E normal ca, odata cu continuarea procesului dezinflationist (a reducerii ratei inflatiei de la un an la altul) sa scada si dobanzile de pe piata bancar", a spus citat de NewsIn, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Scaderea dobanzilor bancare vine, atat pe fondul reducerii ratei inflatiei de la un an la altul (dezinflatia) cat si al intensificarii concurentei pe piata romaneasca, a mai explicat Georgescu.

"Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana se creeaza noi facilitati pentru intrarea pe piata romaneasca a unor banci puternice, care nu si-au inceput efectiv activitatea, dar ale caror documentatii sunt depuse la autoritatea monetara pentru a putea sa isi inceapa activitatea in lunile urmatoare, pana in toamna. Acest lucru va crea noi premize pentru o oferta de servicii bancare de credite pentru populatie tot mai diversificata si mai ampla", a spus Georgescu.

Oferta de credite sporeste, atat ca urmare a sporirii relativ substantiale a economiilor populatiei si firmelor in banci, cat si a importantelor resurselor externe depuse in banci, care creeaza o sursa de creditare sanatoasa, neinflationista, a mai spus Georgescu.

Creditele catre populatie au o pondere importanta in structura imprumuturilor acordate de banci, iar dezvoltarea acestui segment este foarte rapida pentru ca , pe de o parte, Romania inregistreaza o crestere economica puternica, o dezvoltare a produsului intern brut (PIB) cu circa 6% in ultimii sase-sapte ani, iar pe de alta parte, sunt create premizele cresterii intr-un ritm destul de rapid a resurselor populatiei.

Ponderea creditelor acordate gospodariilor populatiei in produsul intern brut (PIB) a crescut semnificativ in ultimii trei ani, de la 4,82% cat era in 2004, la 7,42% in 2005 pentru ca anul trecut sa ajunga la 11,47% din PIB, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR. si ponderea creditelor acordate populatiei in totalul creditelor neguvernamentale a crescut la 43% in februarie 2007, fata de 29% cat era in decembrie 2004 si de 7% in 2001.

Populatia nu va fi insa singurul beneficiar al conditiilor de creditare mai bune. Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si al agriculturii nu este foarte exploatat de catre banci in prezent, fapt pentru care creditele bancare din aceste domenii ar putea sa creasca in urmatorii ani Potentialul de crestere a creditelor pentru afacerile mici se datoreaza in primul rand faptului ca doar o mica parte din IMM-uri se finanteaza prin intermediul bancilor, in vreme ce restul prefera sa isi foloseasca doar fondurile proprii. Odata cu cresterea investitiilor pe care vor fi nevoite sa le faca, tot mai multe firme mici si mijlocii se vor vedea nevoite, insa, sa apeleze la credite bancare. Acest tip de credite au urcat cu 35% anul trecut, iar potentialul de crestere se mentine si pentru anii urmatori, a mai spus Georgescu.

Cat priveste domeniul agriculturii, "pe fondul activitatilor de colaborare ale BNR cu alte autoritati guvernamentale pentru adoptarea anumitor masuri care sa reduca riscul de nerambursare a creditelor pt acest sector de activitate", a mai spus prim-viceguvernatorul bancii cemntrale.

Georgescu a mentionat ca exista premize favorabile de dezvoltare a creditelor pentru IMM-uri si pentru agricultura si ca urmare a programelor finantate din fonduri europene, care vor crea o infrastructura si o baza financiara pentru sectorul agricol. El a mai mentionat ca, din cunostintele sale, Casa de Economii si Consemnatiuni(CEC) are o strategie in care creditarea sectorului agricol ocupa un rol important.

Creditele ipotecare pe generatii ar putea intra si in Romania

Creditele ipotecare pe generatii ar putea fi o noua metoda de sporire a imprumuturilor pentru locuinte, dupa diminuarea dobanzilor si extinderea perioadei de creditare. Cererea pentru creditele ipotecare va urca odata cu reducerea dobanzilor, cresterea perioadelor de rambursare si marirea veniturilor. Veniturile populatiei vor spori odata cu economia a tarii, "ceea ce va conduce la o atractie tot mai mare a populatiei catre credite ipotecare, care sa faca fata cresterii tot mai mari a preturilor la imobile", a declarat presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares. "Azi nu mai poti sa cumperi cu cateva zeci de mii de euro nici macar o garsoniera si atunci vor fi tot mai multe banci care vor dezvolta credite ipotecare pe generatii, in care familia copilului va putea prelua ipotecile", a explicat presedintele IBR.

Avand in vedere intermedierea si bancarizarea redusa din Romania, e de asteptat ca in urmatorii doi-trei ani sa asistam la o crestere accelerata a activitatii de retail, iar estimarile anterioare vor fi depasite odata cu aparitia celorlalti de noi operatori europeni, a mai spus Rares. Presedintele IBR a spus ca se asteapta ca anul acesta sa intre pe piata romaneasca 30-40 de noi institutii de creditare, in conditiile in care "in Ungaria, dupa aderare, au intrat 240 de noi jucatori financiar-bancari".

"Se va produce o intensificare si o maturizare a pietei de retail din Romania fara precedent. Nu va trebui sa mai asteptam cinci-sase ani sa trecem usor de la creditele de consum la cardurile de credit, pentru ca acestea se vor dezvolta fulgerator in perioada urmatoare, iar urmatorul val va consta in extinderea creditelor ipotecare, ce au o pondere destul de redusa in prezent", a estimat Rares.

Noii operatori financiar-bancari ce si-au anuntat deja intrarea pe piata romaneasca, precum Millenium BCP, GE Money Bank, Fortis sau KBC, sunt jucatori de talie foarte mare care vor incerca sa refinanteze clientii din Romania. "Bancile vor incerca sa ofere pachete mult mai convenabile pentru refinantarea creditelor acordate propriilor clienti sau celor de la alte banci. Refinantarile vor fi arma cu care noii jucatori vor incerca sa isi creeze repede cota de piata", a spus Rares.

Presedintele IBR a apreciat ca dezvoltarea cardurilor de credit se va datora si extinderii rapide a retelelor de bancomate (ATM), al caror numar a crescut cu circa 25-30% anul trecut, si al aparatelor de plata cu cardul la comercianti (POS).

Extinderea retelelor de agentii va continua si in anii urmatori, majoritatea urmand sa fie specializate, in special pe retail bancar, iar ulterior vor fi dezvoltate si canalele alternative de internet banking, mobile banking sau telephone banking pentru ca au un cost mai scazut al investitiei. Rares a estimat ca anul acesta vor fi deschise circa 700 de sucursale si agentii bancare, in conditiile in care, anul trecut, numarul acestora a crescut cu 1.100.

Creditele pentru IMM-uri ar putea inregistra, anul acesta, o crestere cu 25-30% pentru ca foarte multe astfel de firme lucreaza pe surse proprii, dar data fiind concurenta europeana vor trebui sa faca investitii pentru care vor avea nevoie de credite de la banci, a mai spus Rares si a adaugat ca "finantarea rurala e o frontiera mai greu de trecut pentru ca e nevoie de infrastructura si de tehnologii si produse speciale". Rares a adaugat ca "intrarea de noi operatori pe piata bancara ar putea aduce, de asemenea, persoane nebancabile in sfera fluxurilor bancare".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri