Implementate de curand si in Romania, cardurile cu cip pot revolutiona piata bancara si administratia Exemplul celor 2,8 milioane de locuitori ai Moscovei care isi primesc beneficiile sociale si au acces la transport prin solutia de smart cip este un exemplu convingator, ce poate sa fie extins si in Romania.
Imaginati-va ca puteti lua metroul sau orice alt mijloc de transport in comun si puteti plati facturile la utilitati cu un singur card. Imaginati-va ca folositi acelasi card pentru a primi si beneficiile sociale la care aveti dreptul, alocatiile pentru copii, reducerile pentru studenti sau pensionari si banii de somaj. In prezent, cardul cu cip poate combina toate aceste beneficii oferind in plus reduceri la comercianti, posibilitatea de a calatori cu metroul sau chiar si cu trenul si de a avea acces la informatii vitale legate de sanatate.

In 2002, Visa impreuna cu Banca Moscovei au adaugat o aplicatie de plata cardului de acces la sistemul de metrou al Moscovei, card ce a fost introdus initial in 1998. Ca urmare a implementarii cu succes si a lansarii cardului de calatorie cu metroul, Guvernul Moscovei a extins programul pentru a permite oamenilor care primeau beneficii sociale, de exemplu pensionari, studenti, veterani, sa isi colecteze aceste beneficii si sa isi foloseasca cardul pentru a avea acces si la reducerile si gratuitatile oferite de stat. "Acest proiect de succes are un potential foarte mare si in Romania, mai ales in contextul pregatirilor actuale care se fac pentru migrarea la cip. Exemplul cardului social din Moscova ne arata modul in care o astfel de solutie de plata maximizeaza beneficiile clientului, mentine fondurile in banci si in acelasi timp imbunatateste semnificativ administratia publica si reduce fraudele", spune Catalin Cretu, Area Manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International CEMEA.

Cardul social al Moscovei reprezinta la ora actuala cea mai dezvoltata tehnologie de card cu cip de pe piata. Cele 20.000 de carduri emise pana la inceputul acestui an au interfata dubla, ceea ce inseamna ca au atat o parte de contact care este folosita in timpul tranzactiilor de plata precum si o fata fara acces la datele personale care permite folosirea cardului la metrou. Pentru autentificarea cipului in timpul aplicatiei de plata, se foloseste autentificarea de date dinamica (DAA). DAA este cea mai securizata metoda de autentificare a cipului, deoarece foloseste date dinamice specifice tranzactiei, de fiecare data cand cardul este folosit. Aceste carduri au fost achizitionate prin programul Visa Smart Breakthrough, o initiativa Visa care urmareste sa stabileasca relatii cu vanzatori pentru a reduce costurile migrarii la cip.

In urma programului de carduri, guvernul Moscovei a reusit sa actualizeze multe dintre sistemele de date care erau pastrate pe hartie, prin computerizare si prin crearea unei singure baze de date pentru beneficiile sociale. Aceasta baza de date, Registrul Social al Moscovei, este folosita pentru a tine evidenta fiecarui beneficiar si a beneficiilor pe care acestia le primesc. Registrul ofera astfel o punte de legatura intre diferitele departamente guvernamentale si s-a dovedit vital pentru succesul cardului social al Moscovei. "Cardul social al Moscovei este unul dintre proiectele de mare succes in care Visa CEMEA s-a implicat, reunind in acelasi timp o gama larga de organizatii intr-un proiect care s-a bazat pe puterea unui cip de a crea un singur card pe care posesorul sa il poate folosi in calatorii, pentru a-si primi beneficiile, dar si pentru a plati", adauga Cretu.

Consiliul Primariei Moscovei si-a redus semnificativ costurile de administrare si a imbunatatit controlul administrativ al sistemului social. Posesorii de carduri pot astfel acum sa aprecieze viteza mare, securitatea si comoditatea platilor electronice. Programul a contribuit de asemenea la imbunatatirea serviciilor si la reducerea fraudei in cateva modalitati surprinzatoare: de exemplu metroul Moscovei a inregistrat cresteri de 20% ale profitului din folosirea cardului - prin reducerea fraudelor si a costurilor de mentinere si prin cresterea incasarilor. Mai mult, programul extinde serviciile bancare obisnuite la toti beneficiarii, ceea ce conduce la mentinerea fondurilor in depozitele bancare pentru o mai lunga perioada, aducand astfel beneficii economiei in general.

In acest moment, in Rusia sunt peste 600 de bancomate care accepta cardul social al Moscovei si aproape 400.000 de comercianti care accepta cardurile Visa Electron numai in Rusia. La nivel international exista peste 12 milioane de comerciati care accepta Visa Electron, permitand posesorilor de card social din Moscova sa profite de marea retea de acceptare a Visa.

Mai multe fonduri in banci

"Exemplul cardului social din Moscova ne arata modul in care o astfel de solutie de plata maximizeaza beneficiile clientului, mentine fondurile in banci si in acelasi timp imbunatateste semnificativ administratia publica si reduce fraudele".
Catalin Cretu, Area Manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International CEMEA
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri