Moneda nationala s-a depreciat marti cu doi bani fata de euro pana la 3,2772 lei/euro, ca urmare a volumelor semnificative de valuta cumparate de investitorii straini, care isi limiteaza plasamentele in monedele tarilor emergente in incercarea de a-si reduce riscurile, sustin dealerii.
"Leul s-a depreciat fata de euro, in ton cu celelate monede emergente, ca urmare a cumpararilor de valuta efectuate de investitori", a spus dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, citat de NewsIn.

Cursul afisat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2772 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 196 lei vechi (0,60%) fata de euro, de la 3,2576 lei/euro, cat era luni.

Dupa deschiderea sedintei valutare locale la cursul de 3,2550-3,2600 lei/euro, moneda nationala a avut o tendinta accentuata de depreciere, iar in jurul orei 14:30 euro era cotat la 3,2770-3,2790 lei.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3455 si 1,3521 dolari/euro, iar in jurul orei 14:40, ora Romaniei, cotatia era de 1,3515 dolari/euro. Cursul afisat marti de BNR arata o depreciere a monedei nationale cu 187 lei vechi (0,77%) fata de dolar, de la 2,4141 lei/dolar, cat era luni, la 2,4328 lei/dolar.

Arnautu a explicat ca masura luata pe 17 august de Federal Reserve, de diminuare a ratei dobanzii de refinantare a bancilor de la 6,25% la 5,75% pe an, si-a facut vizibile efectele in piata bursiera prin cresterea de vineri a indicelui Dow Jones, dupa scaderea anterioara a acestuia. De luni, insa, cresterea indicelui s-a temperat, semn ca influenta masurii Federal Reserve este limitata.

"Ma astept la o serie de stiri negative in care tot mai multe fonduri de investitii sa anunte ca au fost nevoite sa vanda in pierdere active care erau cotate ca avand randamente sigure", a spus dealerul sef al Emporiki Bank Romania. Pentru o revenire a pietei ar fi nevoie de anuntarea unor date pozitive despre economia americana, dar acest lucru este destul de greu de imaginat in conditiile in care somajul din Statele Unite nu pare sa scada, o eventuala diminuare a ratei dobanzii de politica monetara din SUA ar face si mai greu de controlat inflatia, iar datele despre increderea consumatorilor sunt negative, a explicat Arnautu.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 5,76% pe an fata de 5,65% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 6,69% pe an, de la 6,68% pe an, cat era luni.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin la 6-7% pe an, pe fondul unei lichiditati moderate a pietei monetare interbancare.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri