Euro era cotat la inchiderea pietei valutare locale de vineri la 3,2600-3,2620 lei, cu circa 50 lei vechi mai mult decat joi seara, ca urmare a evolutiei similare a celorlalte monede din regiune fata de euro, sustin dealerii.
"Evolutia leului a fost strans corelata cu cea a celorlalte monede emergente, iar faptul ca pietele de capital din Europa care au deschis sedintele de tranzactionare au reusit sa recupereze pe parcursul zilei terenul pierdut a accentuat deprecierea leului", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn.

Cursul afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2599 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 75 lei vechi (0,23%) fata de euro, de la 3,2524 lei/euro, cat era joi.

Dupa deschiderea sedintei valutare locale la cursul de 3,2570-3,2620 lei/euro, moneda nationala a pierdut teren in fata celei europene pana la 3,2700-3,2750 lei/euro, dupa care leul a revenit pana la 3,2550-3,2600 lei/euro. Ulterior, moneda europeana s-a apreciat la 3,2600-3,2640 lei/euro, iar la inchiderea sedintei valutare locale euro era cotat la 3,2600-3,2620 lei.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat de la 1,3552 la 1,3640 dolari/euro, iar in jurul orei 16:30, ora Romaniei, cotatia era de 1,3610 dolari/euro. Cursul afisat vineri de BNR arata o depreciere usoara a monedei nationale, cu 13 lei vechi (0,05%) fata de dolar, de la 2,3969 lei/dolar, cat era joi, la 2,3982 lei/dolar.

"Zvonurile privind o viitoare reducere a dobanzii de politica monetara de catre Federal Reserve (banca centrala americana) sunt tot mai dese, ceea ce explica tendinta de depreciere a dolarului", a explicat Noaghea. Datele despre vanzarile de case noi si ordinele de achizitii de bunuri de folosinta indelungata din State Unite publicate vineri au depasit cu mult asteptarile pietei, motiv pentru care dolarul a recuperat, in a doua parte a zilei, o parte din terenul pierdut pana la pranz.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de joi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,38% pe an, fata de 9,19% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat la 7,44% pe an, de la 11,88% pe an, cat era joi.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au revenit la un nivel mediu de 6-7% pe an odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatori, in conditiile in care dobanzile urcasera joi dimineata la 12-15% pe an din cauza cererii mari de lei a bancilor. Banca centrala a reusit sa calmeze piata printr-o infuzie de 500 milioane lei la care dobanda medie a fost de 7,26% pe an. Scaderea dobanzilor a accentuat deprecierea leului, sustin dealerii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri