Volksbank Romania a urcat la sfarsitul lunii septembrie pe pozitia a noua in clasamentul dupa active al bancilor din Romania, devansand Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si crede ca pana la sfarsitul anului va ajunge pe locul opt, a spus presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.
Presedintele Volksbank considera ca e posibil ca banca sa ajunga in urmatorii trei ani si jumatate intre primele cinci banci din Romania printr-o crestere organica, nu prin achizitii sau fuziuni.

El a mai precizat ca Volksbank are, in prezent, o cota de piata de 4%, in crestere cu 1,3% fata de sfarsitul anului trecut.

Imprumuturile ipotecare reprezinta 75% din totalul creditelor de retail pe care le acorda Volksbank, a spus Schreiner dar a precizat ca banca ia in considerare la aceste calcule atat creditele de consum cu garantii ipotecare, cat si creditele ipotecare propriu-zise, spre deosebire de Banca Nationala a Romaniei (BNR) care include creditele de consum cu garantii reale in randul creditelor de nevoi personale. Pe segmentul creditelor ipotecare calculate dupa normele BNR, Volksbank are o cota de piata de 12-15%.

Presedintele Volksbank a mai afirmat ca 65% din portofoliul de credite noi de retail, constituite de la inceputul acestui an, sunt imprumuturi in franci elvetieni, produse lansate de banca la inceputul lui 2007, potrivit NewsIn.

Intrebat de ce rata de crestere a profitului a fost mult mai mica decat avansul volumului de credite si implicit al activelor, presedintele Volksbank a explicat ca in momentul in care se fac investitii in viitor nu se poate conta pe un profit foarte ridicat pe termen scurt si a adaugat ca imprumuturile pe termen lung vor deveni mai profitabile doar in conditiile in care banca centrala va scadea rezervele minime obligatorii.

Rata creditelor neperformante inregistrata de Volksbank este de 0,7% din totalul portofoliului de credite acordate de banca, nivel pe care conducerea bancii il considera suficient de scazut.

Schreiner a atras atentia asupra importantei mentinerii sub control a costurilor si a mentionat printre factorii care au o influenta negativa in acest sens cresterea costurilor de refinantare ale bancii pe fondul crizei pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite. In plus, Schreiner a explicat ca "pentru fiecare euro pe care il da imprumut, Volksbank trebuie sa adauge 0,65 euro pentru a acoperi cerintele legate de rezervele minime obligatorii".

Profitul brut al Volksbank Romania a crescut cu 62% in primele noua luni ale anului 2007, fata de perioada similara a anului trecut, pana la 16,2 milioane euro, pe fondul extinderii retelei teritoriale si majorarii cu 187% a volumului de credite acordate pana la 1,79 miliarde euro in aceeasi perioada.

Volksbank avea la sfarsitul lunii sptembrie 2007 active in valoare de 2,72 miliarde euro, in crestere cu 166% fata de sfarsitul lunii septembrie 2006, cand detinea active in valoare de 1,022 miliarde euro.

Pana la sfarsitul anului, Volksbank estimeaza ca va obtine un profit brut de 23,1 milioane euro, in crestere fata de cele 13,7 milioane euro obtinute in anul 2006. Volksbank estimeaza ca va avea active de 2,97 miliarde euro la sfarsitul anului 2007.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri