Presiunile in sensul majorarii castigurilor salariale se vor mentine la un nivel ridicat "pentru o perioada", ca urmare a migratiei fortei de munca, ceea ce va face greu de atins un nivel optim de politici economice care sa ajute la temperarea inflatiei, a spus guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Mixul optim presupune coroborarea unor politici de venituri si fiscale ferme cu o politica monetara restrictiva, dar nu extrem de restrictiva, pentru a nu genera din nou o apreciere nesustenabila a monedei nationale", insa "tinand seama de migratia fortei de munca, apreciem ca acest mix optim este greu de atins", a declarat Isarescu agentiei de presa Market News Internetional (MNI), inaintea intalnirii guvernatorilor bancilor centrale care are loc la Cape Town, Africa de Sud, sub auspiciile Bancii Reglementelor Internationale.

Isarescu considera ca inflatia anuala se va mentine peste 5% in decembrie, adica peste culoarul de 3-5% tintit de banca centrala, dar este probabil sa nu depaseasca 6%, ceea ce va situa inflatia din Romania "in zona de mijloc a plajei de valori ale ratelor inflatiei consemnate la nivelul noilor state membre UE", potrivit versiunii in limba romana a interviului, publicata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si citata de NewsIn.

Guvernatorul BNR mentine, astfel, prognoza publicata de banca centrala la inceputul acestei luni, de 5,7% inflatie anuala la finalul lui 2007, dupa ce indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a "sarit" la 6,84% in octombrie, de la 6,03% in septembrie si 4,96% in august.

Totusi, desi spune ca "situatia se afla sub control si ne asteptam ca aceasta crestere (a indicelui preturilor de consum n.r.) sa se incheie pana in primavara anului 2008, iar curba evolutiei IPC sa reintre in intervalul anuntat", guvernatorul Isarescu tine sa precizeze ca "mentinerea inflatiei la ujn nivel scazut este conditionata de o serie de factori".

Iar unul din cei mai importanti factori este ritmul de crestere a salariilor, care a depasit in mod constant 20% de la inceputul acestui an si despre care guvernatorul BNR a atras in mod repetat atentia ca se situeaza mult peste ritmul de crestere a productivitatii muncii, de doar 10-11%, ceea ce pune presiune pe preturile de consum.

"Este imposibil sa coexiste pe termen indelungat o rata a inflatiei cu o singura cifra, cu o situatie in care cresterile salariale inregistreaza niveluri situate pe palierul de doua cifre", a spus Isarescu.

In declaratii mai vechi, guvernatorul atentionase ca suntem singura tara europeana cu doua indexari salariale in fiecare an si inflatie cu o singura cifra.

Isarescu a asigurat ca "politica monetara este cu certitudine orientata catre inversarea traiectoriei ascendente a inflatiei", in conditiile in care boardul bancii centrale a decis, in sedinta din 31 octombrie, majorarea dobanzii cheie cu 0,5% pana la 7,50%, dupa ce o coborase de la 8,75% la 7% in prima jumatate a acestui an, pe fondul temperarii inflatiei anuale la niveluri minime record dupa Revolutie, de sub 4%.

Totusi, politica monetara trebuie, in aceasta perioada, sa suplineasca lipsa de "motivatie" a politicii fiscale - guvernatorul mentionand "rigiditati care greveaza asupra oricarui demers de negociere a unui mix adecvat de politici" - si sa contracareze "inertia legata de evolutiile social-politice, pregatind opinia publica in vederea modificarilor structurale necesare".

Prin enumerarea acestor motive, guvernatorul a tinut sa raspunda la intrebarea "de ce autoritatea monetara a ales sa iasa mai mult la rampa?".

Isarescu ceruse, in declaratii recente, ca politica fiscala sa sustina politica monetara - pentru a crea acel "mix optim" de politici - in conditiile unor dezechilibre macroeconomice din ce in ce mai mari, reliefate in special prin largirea deficitului de cont curent pana la circa 14% in 2007, dupa ce depasise deja 10% anul trecut.

"Nu mai este momentul de relaxare fiscala", declarase guvernatorul BNR, pe 1 noiembrie, argumentand ca un deficit bugetar semnificativ ar adauga o presiune suplimentara la dezechilibrul balantei de plati, desi nu el il cauzeaza.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri