Leul a castigat luni trei bani (0,83%) pana la 3,5921 lei/euro, potrivit datelor BNR, pe fondul ordinelor de vanzare de valuta din prima parte a zilei, de teama unei interventii a bancii centrale in piata valutara care sa limiteze o eventuala depreciere a leului, sustin dealerii.
Moneda europeana era cotata la 3,6000-3,6080 lei/euro in deschiderea sedintei valutare, dupa care leul s-a depreciat la 3,6150 lei/euro, iar apoi a revenit la 3,60 lei/euro. Ulterior, leul a continuat sa se aprecieze pana la 3,5830 lei/euro, iar la 14:00 euro era cotat la 3,5835-3,5895 lei/euro.

"O parte din banci au suspectat banca centrala ca a intervenit vineri pe piata valutara pentru stoparea deprecierii leului, asa ca azi au aparut ordine de vanzare de valuta in schimbul leilor, de teama unei noi interventii. Se pare ca euro nu e dorit la cotatii atat de ridicate, asa ca leul revine la un nivel mai sustenabil, care s-ar putea situa intre 3,40-3,50 lei/euro", a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Mihai a mai spus ca alegerile de duminica nu par sa fi influentat piata valutara, aprecierea leului fiind generata mai degraba de teama unei interventii in piata a BNR si de anticiparea unor intrari de valuta mai mari pe final de an de la romanii care lucreaza in strainatate.

Celelalte valute din regiune au avut, de asemenea, o tendinta de apreciere fata de euro.

Cursul afisat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5921 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 3 bani (0,83%) fata de euro, de la 3,6221 lei/euro, cat era vineri.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat in prima parte a zilei de la 1,4806 la 1,4879 dolari/euro, iar la ora 13:20, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,4874 dolari/euro.

Cursul afisat luni de banca centrala arata o apreciere a monedei nationale cu peste trei bani (1,33%) fata de dolar, de la 2,4484 lei/dolar, cat era vineri, la 2,4158 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,26% pe an fata de 4,69% pe an cat era la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 7,92% pe an, de la 5,84% pe an, cat era vineri.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut la 7,20-7,90% pe an, incadrand rata dobanzii de politica monetara, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri