Ieri, cind ar fi trebuit sa intre in vigoare modificarile la Codul Fiscal, anarhia a luat locul literei legii la ghiseele bancilor. Un roman care ar fi vrut ieri sa-si depuna banii la banca s-ar fi simtit ca si cum ar fi trecut dintr-un stat in altul ori de cite ori ar fi schimbat ghiseul. La unele banci, functionarii anuntau ca impozitele pe dobinzi s-au majorat la 10% de la 1 iunie, in timp ce la alte banci se acceptau inca bani conform vechiului regim de impozitare - de 1%.

La CEC - impozitul pentru depozitele create ieri era tot 1%, functionarii spunind ca n-au fost anuntati de conducere in privinta vreunei schimbari. Acelasi raspuns l-au dat si consultantii de la Alpha Bank, Raiffeisen, BRD sau Banca Tiriac. Si de partea cealalta a baricadei exemplele sint la fel de numeroase: angajatii Banc Post, BCR, HVB sau Eurom Bank si-au informat clientii ca s-au majorat impozitele la 10%. Cum s-a ajuns la situatia fara precedent ca in acelasi stat sa se aplice legi diferite in acelasi timp? Bancile care aplica impozitul de 1a se apara spunind ca legea prin care se aproba Codul Fiscal n-a intrat inca in vigoare deoarece n-a aparut in Monitorul Oficial. Celelalte, care taxeaza dobinzile cu 10%, motiveaza ca data de 1 iunie este cea mentionata in legea de aprobare a Codului Fiscal. Totusi, ei recunosc ca aceasta n-a intrat inca in vigoare.

Firmele de consultanta vin cu o a treia interpretare: nu se aplica nici impozitul vechi de 1%, nici impozitul de 10% prevazut in legea care n-a aparut in Monitorul Oficial. Ci prevederile Ordonantei 24, aparuta in aprilie 2005 - care corecteaza Codul Fiscal a doua oara de la introducerea cotei unice. Actul normativ in vigoare este Ordonanta 24, care prevede impozitarea dobinzilor cu 10% incepind cu 1 iunie 2004, pro-rata temporis, spun specialistii de la firma de consultanta KPMG.

Astfel, in forma actuala, platesc impozite majorate si cei care au depozite mai vechi, pentru dobinzile incasate de la 1 iunie. Iar in 2-3 zile, cind va aparea legea de aprobare a Codului Fiscal, sistemul de impozitare se va schimba din nou. Practic, la un depozit pe trei luni creat in aprilie, se aplica trei sisteme de impozitare.

Cum se impoziteaza un depozit pe trei luni deschis la 1 aprilie

Perioada

1 aprilie-31 mai - impozitul este 1% din dobinzi
1 iunie - pina la data aparitiei legii in Monitorul Oficial (MO) - 1% din dobinzile obtinute de la inceputul lui iunie
Aparitia legii in MO - 1 iulie - se revine la 1%

Banci care au mentinut ieri impozitul de 1%

Alpha Bank
Raiffeisen
BRD
Banca Tiriac
CEC

Banci care au introdus impozitul de 10%

HVB Bank
BCR
Banc Post

Impozitele de 1% si 10%, ambele valabile!

Ieri, erau in vigoare doua acte normative care se bat cap in cap. O ordonanta aprobata chiar ieri de guvern prevede ca impozitele pe dobinzi si cistigurile de la bursa ramin cele vechi, de 1%, pina cind va fi publicata in Monitorul Oficial legea care stabileste majorarea impozitelor pe dobinzi la 10%. Este vorba de legea de modificare a Codului Fiscal, adoptata de parlament pe 24 mai, dar care nu era in vigoare, nefiind publicata in Monitorul Oficial. Numai ca, aseara, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a promulgat aceasta lege.

Tot aseara, aceasta lege a aparut in Monitorul Oficial. Asa se face ca ieri erau in vigoare doua impozite pe dobinzile bancare: 1%, cel stabilit prin ordonanta de ieri a guvernului, valabil pina cind intra in vigoare legea, si 10%, in vigoare tot de ieri, prin publicarea aseara in Monitorul Oficial a legii care majora impozitul de 1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri