AG2R Fond de Pensii, ce activeazape pilonul II de pensii, considera legitima cererea de a se garanta un randament minim egal cu rata inflatiei si propune ca solutie emiterea de titluri de stat corelate cu indicele inflatiei pentru perioade de 3, 5 sau 10 ani, pentru a oferi mijloace de plasament.
Compania de administrare pe piata pensiilor private obligatorii a mentionat aceasta solutie ca raspuns la scrisoarea deschisa inaintata, miercuri, de sase organizatii ale societatii civile, care au cerut autoritatilor garantarea in legislatie a unui randament minim anual egal cu rata anuala a inflatiei in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II). Organizatiile respective propun ca acoperirea garantiei sa cada in special in sarcina administratorilor.

Compania AG2R Fond de Pensii considera totusi ca, in contextul economic din Romania, cea mai eficienta protectie contra inflatiei consta in diversificarea plasamentelor. Pentru a rezolva problema actuala, solutia ar putea consta in emiterea de titluri de stat corelate cu indicele inflatiei pentru perioade variabile, de trei, cinci sau zece ani. Aceasta ar permite solutionarea problemei, fara sa impuna operatorilor constrangeri care i-ar priva pe salariatii romani sa profite de conjuncturi mai favorabile pe viitor, se arata intr-un comunicat.

"Trecutul recent al Romaniei, inflatia foarte mare si pierderile economiilor unor persoane din cauza falimentelor unor fonduri de investitii si banci contribuie la amplificarea acestor temeri", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii AG2R Fond de Pensii spun ca regulile ii obliga pe operatori sa investeasca economiile participantilor prin intermediul anumitor instrumente financiare. Garantiile legitime pe care salariatii sunt indreptatiti sa le astepte nu se pot inscrie decat in cadrul care le este impus operatorilor, adica cel al randamentelor pe pietele financiare.

Reprezentantii AG2R Fond de Pensii spun ca multe tari din Europa occidentala au adoptat un nivel minim garantat
al randamentului pentru investitiile contribuabililor, exprimat in functie de nivelul de randament mediu constatat pentru bancile centrale de pe pietele financiare.


AG2R Fond de Pensii este rezultatul unui parteneriat intre Asociatia Franceza de Mutualitate AG2R, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa si Uniunea Nationala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903).

UGIR urma este actionar in cadrul companiei AG2R Fond de Pensii, cu o participatie de aproximativ 3%, alaturi de CNS Cartel Alfa, care detine tot 3% din capitalul social al companiei.

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP).

AG2R a fost creata in Franta in 1951 de catre angajatori si salariati pentru a oferi pensii complementare obligatorii. Compania are in prezent aproape 5.000 de salariati, 5 milioane de participanti, plateste 2,7 milioane de pensii lunar si administreaza active de 12 miliarde euro pentru salariatii francezi. AG2R are parteneriate in Rusia, Bulgaria, Maroc, Algeria, Grecia si Vietnam, iar in curand in Serbia si China.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri