In conditiile unei concurente tot mai accerbe, bancile isi diferentiaza oferta acordand facilitati clientilor, precum perioade si sume acordate din ce in ce mari mari, gratuitatea unor asigurari, celeritatea acordarii imprumutului, ca si micsorarea nivelului avansului.
Dobanzile si avansul incep sa scada

Astfel, saptamana trecuta, BancPost a anuntat reducerea dobanzii pana la 7,5 % pe an, pentru creditele in euro. Aceasta este fixa in primul an, dupa care devine variabila. Aceasta in timp ce pentru creditele in lei, dobanda este de 10,9% pe an, fixa pentru primii cinci ani si apoi variabila. Perioada de rambursare a creditului variaza de la 5 la 25 de ani. Valoarea maxima a creditului oferit de BancPost poate acoperi pana la 80% din valoarea de piata a proprietatii pentru care a fost solicitat imprumutul.

Banca Transilvania(BT) a redus, recent, dobanda la creditele ipotecare in valuta, intre 1 si 2 puncte procentuale. Astfel, pentru imprumuturile ipotecare in euro si dolari cu scadenta pe maximum zece ani, rata anuala a coborat la 9%, in timp ce la finantarile cu maturitate de 15 ani, dobanda este de 10%. Dobanda pentru creditele imobiliare destinate cumpararii, constructiei si modernizarii locuintei a fost si ea diminuata cu un punct procentual, la 9%. BT a mai diminuat si avansul la creditul imobiliar in lei pe 20 de ani, de la 25% la 20% din valoarea investitiei.

La Volksbank, la creditul pentru locuinta s-a extins perioada de creditare de la 25 ani la 30 ani, existand posibilitatea majorarii acesteia, dupa ecuatia: "Varsta persoanei care solicita creditul + perioada de creditare = maximum 67 ani".

Imprumut pe 30 de ani

Societatea Finans Credit Ipotecar (FCI) a lansat, ieri, un imprumut pentru achizita sau cumpararea de locuinte, cu termen de rambursare de pana la 30 de ani, potrivit administratorului companiei, Ina Stet. Dobanda la creditele in euro acordate de FCI se plaseaza intre 8,75% si 8,99%, la care se adauga un comision de acordare de 2% din valoarea imprumutului. La finantarile pentru constructii, banca ofera o perioada de gratie de 12 luni, timp in care debitorul plateste numai dobanda. In plus, dat fiind ca tinerii reprezinta unul dintre grupurile-tinta de clienti, FCI accepta un co-debitor ruda de gradul I si solicita incheierea unei polite de asigurare de viata.

Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte declara recent ca piata imobiliara autohtona are capacitatea sa creasca anual cu un miliard de dolari, pentru a ajunge in 2007 la circa 11 miliarde de dolari. Cu toate acestea, creditul pentru locuinte este inca slab dezvoltat comparativ cu zona euro, unde acest tip de imprumuturi reprezinta circa doua treimi din volumul creditelor pentru gospodarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri