Moneda nationala a incheiat sedinta de ieri in depreciere cu un ban fata de finalul saptamanii trecute, sub 3,74 lei/euro, dar si-a revenit fata de prima parte a zilei, cand, intr-o tendinta regionala determinata de ieftinirea dolarului, leul s-a depreciat brusc la 3,76 lei/euro, sustin dealerii.
"Leul s-a apreciat in a doua parte a sedintei, in ton cu monedele din regiune, care au mai recuperat teren dupa deprecierile de dimineata. De asemenea, moneda americana a revenit la cotatii de 1,57 dolari/euro, dupa ce a depasit noi cotatii istorice, de 1,59 dolari/euro", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Euro era cotat la prima ora la 3,7210 lei dupa care s-a apreciat constant (cu 0,98%) pana la 3,7575 lei in decurs de o ora, pana la deschiderea sedintei valutare locale. In primele doua ore, leul s-a intarit spre 3,74 lei/euro, pentru ca apoi sa-si inverseze tendinta, depreciindu-se pana la cel mai jos nivel al zilei, de 3,76 lei/euro la 12:50. La ora 16:50, bancile cumparau un euro cu 3,7373 lei si il vindeau cu 3,7453 lei.

Cursul afisat ieri de banca centrala arata o depreciere a leului fata de moneda europeana cu peste 5 bani (1,37%), pana la 3,7608 lei/euro, respectiv o usoara apreciere a monedei nationale fata de dolar, de la 2,3847 lei/dolar, cat era vineri, la 2,3844 lei/dolar.

Dolarul s-a prabusit azi dimineata pana la nivelul istoric de 1,5905 dolari/euro, in timpul tranzactiilor de pe piata asiatica, dupa ce banca centrala americana - Federal Reserve - a suprins piata cu o micsorare a ratei dobanzii de refinantare de la 3,50% la 3,25% pe an, din cauza deteriorarii grave a economiei americane.

Fed a hotarat sa creeze si o noua facilitate de credit pentru a ajuta marile banci americane sa isi garanteze imprumuturile. In aceste conditii, analistii se asteapta ca Fed sa reduca dobanda de politica monetara cu 1 punct procentual in sedinta de marti.

Dolarul era cotat la 1,5762 dolari/euro pe pietele internationale la 16:50, ora Romaniei.

Banca centrala a afisat, in prima parte a zilei de astazi, un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,50% pe an, usor mai scazut fata de cel de 8,62% de vineri.

Dobanda pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) a fost de 9% pe an, sub este nivelul de la sfarsitul saptamanii precedente, de 9,11%.

BNR a atras 3,42 miliarde lei (909,57 milioane euro) la licitatia de azi in depozite la doua saptamani, la care dobanda anuala este de 9% pe an, egala cu cea de politica monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri