Bancile si-au relaxat standardele de creditare pentru populatie, in special in cazul imprumuturilor ipotecare, in primele trei luni ale acestui an fata de ultimul trimestru din 2007, dar se asteapta la o inasprire a conditiilor in trimestrul al doilea din 2008, arata un sondaj realizat de banca centrala.
"Cresterea ponderii maxime a creditului in valoarea garantiei si cresterea ponderii serviciului datoriei in venitul disponibil au fost termenii creditarii ce au cunoscut o relaxare, atat in ultimul trimestru din 2007, cat si in primul trimestru al anului 2008. O explicatie ar fi renuntarea de catre BNR la restrictiile administrative de lichiditate pentru creditarea populatiei", arata sondajul publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, calculata ca medie pentru bancile luate in calcul, valoarea maxima a imprumutului din valoarea bunului imobiliar finantat a fost de 72% pentru creditele ipotecare acordate in primul trimestru din 2008, fata de 69% pentru totalul imprumuturilor ipotecare acordate de banci. De asemenea, gradul maxim de indatorare a fost de 53% pentru imprumuturile luate in intervalul ianuarie - martie 2008, fata de 47% pentru intregul sold al creditelor ipotecare.

Pe de alta parte, costurile asociate creditarii, precum rata dobanzii sau costurile suplimentare, au devenit mai restrictive incepand cu ultimul trimestru al anului 2007, posibil ca urmare a cresterii costurilor de finantare ale bancilor.

"Spre deosebire de Romania, in zona euro, standardele de creditare a populatiei si-au continuat inasprirea si in primul trimestru al anului 2008. Totusi, asteptarile bancilor din Romania privind evolutia standardelor de creditare in al doilea trimestru din 2008 semnaleaza o potentiala inasprire a acestora pentru toate tipurile de credite, dar mai ales pentru creditarea ipotecara", se arata in sondajul BNR.

Cererea de credite ipotecare a continuat sa creasca si in primul trimestru din 2008, insa mai lent ca in ultimele trei luni din 2007, sau comparativ cu asteptarile bancilor. Cererea neta de credite de consum a fost superioara celei inregistrate de creditul ipotecar.

De altfel, o mare parte din creditul catre populatie este destinat, in continuare, consumului. Dintre tipurile de credite acordate populatiei, cererea pentru cardurile de credit a cunoscut cea mai importanta crestere in primul trimestru din 2008. Asteptarile privind dinamica cererii de credit de consum in trimestrul al doilea din 2008 raman pozitive, dar mai putin optimiste fata de cele asociate creditului ipotecar, mai arata sondajul BNR.

Volumul creditelor ipotecare depasise 16 miliarde lei, la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 13,1% fata de cel din decembrie 2007. Pe partea creditelor de consum, ritmul de crestere in acelasi interval a fost mai redus, volumul total al imprumuturilor avansand cu 9,7%, de la 55,1 miliarde lei la 60,5 miliarde lei.

Sondajul a fost efectuat pe baza datelor culese de la primele zece institutii de credit, alese dupa cota de piata aferenta finantarii companiilor si populatiei. Aceste institutii gestionau aproximativ 80% din creditare la sfarsitul anului 2007. Sondajul este realizat trimestrial, in ianuarie, aprilie, iulie si octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri