Ce se întâmplă cu condițiile de creditare ale băncilor: va fi mai ușor sau mai greu să iei un credit?

După înăspririle din 2020 cauzate de pandemie, instituțiile de credit au menținut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru (T1) al anului 2021, atât pentru companiile nefinanciare, cât și pentru populație, potrivit sondajului trimestrial al Băncii Naționale a României (BNR), iar pentru T2 estimările sunt similare.

Așteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor acordate populației, atât imobiliare, cât și de consum, precum și pe segmentul companiilor nefinanciare, indiferent de dimensiunea acestora. Pe baza aprecierilor băncilor autohtone, se conturează semnale pentru revenirea și impulsionarea creditării, cererea de împrumuturi menținându-se constantă sau chiar reintrând pe un trend ascendent în cazul populației.

Majoritatea instituțiilor de credit au raportat o evoluție constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, estimările pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021 fiind de păstrare nemodificată sau de creștere moderată a acesteia.

Pentru prima dată în ultimele 5 trimestre, așteptările privind situația economică generală nu se numără printre factorii care contribuie la modificarea condițiilor de creditare în sensul creșterii restrictivității, dimpotrivă, în cazul companiilor nefinanciare perspectiva băncilor asupra situației economice a acționat în sensul relaxării marginale a standardelor de creditare.

Citește și #EXCLUSIWS: Virgilijus Mirkės, CEO al Revolut Bank: 10% dintre utilizatorii aplicației au trecut pe bancă. Ce produse pregătește acum Revolut?

Creditarea companiilor nefinanciare

Circa 79-92% la sută dintre băncile de pe plan național consideră că standardele de creditare aferente corporațiilor pentru creditele acordate pe termen scurt, respectiv pe termen lung, s-au păstrat nemodificate. Totuși, la nivel agregat, un procent de 17 la sută dintre bănci mizează pe creșterea într-o anumită măsură a restrictivității împrumuturilor destinate companiilor nefinanciare.

Citeste si:
Băncile care vor emite primele obligațiuni UE pentru relansare au...
Băncile care vor emite...

În zona euro, instituțiile de credit au raportat o înăsprire netă moderată a standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor în primul trimestru al anului 2021 (7%), însă inferioară așteptărilor din trimestrul precedent. Pentru perioada următoare (T2 2021), 5% băncile respondente estimează întărirea standardelor de creditare pentru firme.

Condițiile de creditare asociate creditelor garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale s-au menținut relativ constante în T1 2021 (95,3 la sută), numai 4,7% dintre bănci raportând relaxarea într-o anumită măsură a acestora. Pentru trimestrul următor (T2 2021), așteptările sunt în unanimitate de păstrare nemodificată a standardelor de creditare aferente creditelor cu garanții imobiliare comerciale.

Cererea de credite

Majoritatea instituțiilor de credit (88 la sută) au raportat o evoluție constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, băncile autohtone estimează păstrarea nemodificată a cererii de credite sau creșterea moderată a acesteia. Ponderea creditelor solicitate de către companiile nefinanciare și respinse s-a menținut relativ constantă în T1 2021 față de trimestrul precedent.

Citeste si:
Robert Rekkers, Agricover Credit:Agricultura în România este o...
Rekkers, Agricover Credit:...

Evoluții ale riscului de credit

S-a diminuat progresiv numărul băncilor care considerau, la debutul pandemiei, că firmele au devenit mai riscante din perspectiva acordării de împrumuturi. Pierderile în caz de nerambursare au crescut cel mai mult în zona industriei prelucrătoare (+11%), și au avut cea mai importantă coborâre în sectorul construcții (–9%).

Citește și CEC Bank, finanțări în programul AGRO IMM Invest: cât reprezintă sumele nerambursabile și cu ce garanții vine statul

Creditarea Populației

Standardele de creditare

Similar cazului instituțiilor nefinanciare, standardele de creditare pe plan național au fost menținute unanim în T1 pentru achiziția de locuințe și terenuri. În zona împrumuturilor de consum, 81% din bănci consideră că standardele au rămas nemodificate, în timp ce 19% au semnalat relaxarea acestora (datorită creșterii concurenței din sectorul bancar) . Așteptările pentru T2 sunt majoritar (79%) de menținere neschimbate a standardelor pentru oferirea de împrumuturi imobiliare, iar 21% întrevăd relaxarea acestora. Privind creditele pentru consum, 66% consideră că standardele se vor menține, iar restul previzionează relaxarea moderată a condițiilor de creditare.

Citeste si:
Primul efect al OUG 114: mai putine credite pentru populatie si firme!
Efectul OUG 114: Creditarea...

În zona euro, băncile au raportat o ușoară relaxare a standardelor de creditare pentru achiziții imobiliare (–2%), simultană cu înăsprirea condițiilor pentru creditele de consum (+5%). Pentru T2 2021, băncile estimează o înăsprire netă a standardelor de împrumut – atât pentru achiziția de locuințe, și terenuri (9%), cât și pentru creditele de consum (4%).

Cerea de credite ipotecare și a prețului locuințelor

Băncile au apreciat predominant (95,5%) că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuinței a rămas constant, iar restul consideră că prețurile proprietăților rezidențiale au crescut într-o măsură. Pentru T2, așteptările sunt dominant de păstrare nemodificată a prețurilor locuințelor.

Peste jumătate dintre bănci au semnalat creșterea moderată sau substanțială a cererii de împrumuturi pentru achiziția de locuințe și terenuri în T1, iar 8% au raportat scăderea moderată a solicitărilor pe acest segment. Pentru T2, 56% dintre bănci prevăd creșterea moderată a cererii pentru creditele imobiliare, iar 44% menținerea constantă a acesteia. Creditele solicitate de persoanele fizice și respinse a fost moderat mai mare în T1, potrivit a 51% dintre bănci, restul de 49% indicând menținerea constantă a cererilor respinse.

Cererea de credit de consum

Citește și Raiffeisen Bank pune la bătaie 5 mil. EUR pentru a finanța startup-uri în cadrul celei de-a patra ediții a programului factory

Băncile au raportat cu predilecție (89%) creșterea moderată a cererii de credite de consum agregat și de credite de consum negarantate cu ipoteci. Pentru creditele de consum cu garanție ipotecară, 86% dintre bănci au semnalat o constanță a cererii. Privind cardurile de credit, condițiile au fost mixte, mai bine de jumătate dintre băncile respondente constatând creșterea moderată a cererii, iar restul fie scăderea (20%), fie menținerea constantă (22%). Pentru T2, instituțiile respondente (75%) prevăd păstrarea nemodificată a cererii pentru credite de consum, iar restul un avans al acesteia. Rata de respingere a solicitărilor în această zonă s-a menținut constantă pentru 68,5% din respondente,

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor și populaţiei. Aceste instituții dețin aproximativ 80% dim creditarea acestor sectoare.

Sursa foto: pexels.com
Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri