Inca patru fonduri de pensii facultative vor fi active pana la sfarsitul acestui an, astfel incat numarul total al acestora va ajunge la 11, a spus presedintele arbitrului pensiilor private (CSSPP), Mircea Oancea.
De altfel, un fond de pensii de pe pilonul III este deja in curs de autorizare, a precizat el.

"Anul 2008 poate fi anul pensiilor facultative in ce priveste atentia acordata de catre administratori si de comisie acestui sistem, insa efectele vor fi vazute in 2009 sau 2010", a spus Oancea.

In prezent, sunt active pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) sapte fonduri: ZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Ţiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari).

CSSPP a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Arbitrul pensiilor se asteapta la 200.000 de participanti pe pilonul III la sfarsitul acestui an

Numarul de participanti pe pilonul III a crescut de la inceputul acestui an cu 73% pana la 87.954 clienti la finalul lunii mai, iar CSSPP estimeaza ca numarul clientilor va ajunge la 200.000 la finalul anului.

Fondurile care activeaza pe pilonul III au investiti 71% din active in titluri de stat si obligatiuni municipale, 4% in obligatiuni corporative, 1% in titluri de plasament colectiv (OPCVM), 10% in actiuni si 14% in depozite bancare.

La finalul lunii mai, 10% din totalul participantilor pe pilonul III erau femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani, iar cei mai multi participanti au intre 30 si 44 de ani,potrivit datelor CSSPP.

Potrivit legislatiei, pot participa la fondurile de pensii facultative atat angajatii cat si angajatorii in limita a 200 de euro, dar nu mai mult de 15% din salariul participantului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri